Saoedische bomen verhinderen dat we het Engelse bos zien: Premier League breekt alle records

Saoedische bomen verhinderen dat we het Engelse bos zien: Premier League breekt alle records
Cristiano Ronaldo du club Al Nassr. (Foto door Gualter Fatia/Getty Images)

Het leek de voorbije zomer wel of de Saoedi’s – na de al opgemerkte overgang van Ronaldo net na de Mundial het monopolie opeisten op lucratieve voetbaltransfers. Benzema, Neymar, Mahrez, Firmin, Sadio Mane, Jordan Henderson, N’Golo Kante … alle verkasten ze naar Saoedische clubs waar niemand ooit van hoorde. Dat de 20 Premier League clubs deze zomer evenveel uitgaven als alle clubs uit de andere 4 grote competities samen, bleef grotendeels onopgemerkt.

Waarom is dit belangrijk?

De Saoedische transferactiviteiten katapulteren het koninkrijk in de top drie van competities waar het meest geld in omgaat. De oliegigant moet enkel nog Engeland (Premier League) en Frankrijk (Ligue 1) voor zich dulden. Maar het is vooral de Engelse dominantie die de Europese voetbalwereld en de UEFA zorgen moet baren.

Megasalarissen

In het nieuws: De Saoedi’s kroonden zich tot de koningen van de recente transfermarkt. De 18 clubs die de Saudi League vormen, investeerden samen 854 miljoen euro.

  • Niemand lijkt opgewassen tegen de megasalarissen die spelers in Saoedi-Arabië kunnen gaan verdienen.
    • De 21-jarige Spaanse middenvelder Gabri Veiga kon bij Napoli aan de slag voor een jaarloon van 2,2 miljoen euro. Tot het Saoedische Al-Ahil hem het zesvoudige aanbood (12,5 miljoen).
    • Peanuts nochtans in vergelijking met wat spelers als Karim Benzema en Neymar Jr. in Saoedi-Arabië gaan verdienen.

Niet de Saoedi’s, maar Engeland

Zoom in. Toch is die 854 miljoen minder dan een derde van de 2,8 miljard euro die de Engelse clubs uitgaven en die achter de schermen de voetbalwereld blijven domineren. (Lees verder onder de grafiek)

  • Dit komt door de kolossale bedragen die de Engelse tv-rechten opbrengen (2 x meer dan Spanje en 3 x meer dan Frankrijk) en de gezonde competitie die heerst tussen de verschillende topclubs.
    • Vergelijk dat met Spanje, Frankrijk, Italië of Duitsland, waar een of twee steeds dezelfde clubs al decennialang de competitie domineren.
  • Premier League-clubs deden tijdens de voorbije Mercato 32 van de 50 duurste transfers, 3x meer dan de Saoedi’s.
  • Frankrijk volgt met 900 miljoen euro (waarvan 40% op de rekening van alleenheerser PSG mag worden bijgeschreven)
  • Italië deed 855 miljoen euro aan transfers, Duitsland: 747 miljoen euro en Spanje tenslotte blijft ver achter met “slechts” 439 miljoen euro.
    • Enkel FC Chelsea bijvoorbeeld, gaf al meer uit dan alle Spaanse eersteklassers gecombineerd.
  • De 20 Premier League clubs gaven deze zomer evenveel uit als alle clubs uit de andere 4 grote competities samen.

Saoedi’s kopiëren falend Chinees model

Zoom out. Saoedi-Arabië kopieert het model dat een tiental jaar geleden door China werd geïmplementeerd en dat… faalde. Men mikt op spelers die einde carrière zijn door ze fenomenale salarissen aan te bieden. Maar het Chinese voetbal ontwikkelde zich niet en kwalificeerde zich evenmin voor het WK.

  • Volgens UEFA-voorzitter  Aleksander Ceferin is dat niet de juiste manier. “Ze zouden moeten werken aan de ontwikkeling van hun spelers en coaches, maar dat is niet mijn probleem”, vertelde hij aan L’Equipe.
  • De UEFA heeft wel degelijk een ander probleem. Kunnen de Europese competities aantrekkelijk blijven, nu de Engelsen van een dergelijk enorm budgetverschil profiteren?
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.