Saoedi-Arabië en Iran zetten Westen buitenspel na Chinese onderhandelingen

De Saoedische minister van Financiën heeft investeringen in Iran in het vooruitzicht gesteld. Als die er daadwerkelijk komen, zijn de Saoedi’s de eerste Amerikaanse bondgenoot die de bluf dat secundaire sancties tegen hen zullen worden gehandhaafd, aan zich voorbij laten gaan.

Waarom is dit belangrijk?

De VS hebben Europa er met succes van weerhouden economische betrekkingen met Iran na te streven als onderdeel van constructievere bilaterale banden. Maar het lijkt minder waarschijnlijk dat ze hetzelfde zullen kunnen doen voor steeds assertievere regeringen binnen de Gulf Cooperation Council (GCC: Saudi Arabië, Koeweit, Bahrain, Qatar, VAE en Oman) , die veel meer op het spel hebben staan. 

In het nieuws: Mohammed Al-Jadaan, de Saoedische minister van Financiën, vertelde aan CNBC dat, indien beide landen zich houden aan de voorwaarden van de door China geleide onderhandelingen, er “zeer snel” investeringen kunnen gebeuren in Iran.

  • Riyad en Tehran, al lange tijd regionale rivalen, hebben besloten om de diplomatieke betrekkingen te hervatten na onderhandelingen die bemiddeld werden door China. De twee landen hebben zelfs besloten om weer ambassades bij elkaar te openen.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20