Samsungs ‘kunstmatige mens’ Neon is nog ver van Blade Runner

Samsung heeft op de Consumer Electronics Show (CES) Neon voorgesteld, een projectie op een scherm dat spreekt en interageert zoals een echte mens.

Yoga-instructies, Franse les krijgen of een recept proberen met instructies: dat zal binnenkort mogelijk zijn met Neon, de ‘kunstmatige mens’ van Samsung.

Hoe ziet die kunstmatige mens eruit? Stel u geen robot of paspop met ijzige stem voor, maar een assistent op een scherm. Het is een gesimuleerde mens die op uw smartphone verschijnt en van mensen leert hoe hij met hen moet omgaan. Samsung zegt dat Neon intelligent en levensechte antwoorden kan geven. Een soort geanimeerde chatbot met zoekfunctie dus. Nog volgens Samsung kan Neon een antwoord geven in enkele milliseconden.

Een woordvoerder van STAR-labs, de innovatiepoot van Samsung, zegt aan CNBC dat Neon de interacties die mensen hebben in bepaalde sectoren, moet helpen verbeteren. Een medewerker die uw naam onthoudt of weet hoeveel keer u die week yoga heeft gedaan, bijvoorbeeld.

Verschillende attitudes

Neons zullen verschillende looks en attitudes hebben, naargelang de jobs die ze moeten uitvoeren. Samsung ziet het breed: van TV-ankers tot woordvoerders en zelfs acteurs. ‘Maar ook gewoon vrienden’, zegt het bedrijf.

Toch zegt Samsung dat ze mensen niet willen vervangen. ‘We willen geen jobs innemen, maar de klantenervaring verbeteren, alsof ze er een vriend bij krijgen met de Neon’, zegt een woordvoerder.

‘Eigen emoties en herinneringen’

Toch is de communicatiestrategie van Samsung en STAR rond de Neon vrij extreem. Zo zegt het bedrijf dat Neons eigen emoties en herinneringen hebben. Als dat zo is, is het een sterk staaltje techniek en computerkunde. Wellicht bedoelt Samsung dat Neon goed emoties kan simuleren. Zo niet, zijn we mogelijk in Blade Runner terechtgekomen.

Hoe slim Neons zijn, valt ook nog te bekijken en hoe goed ze omkunnen met de irrationele mens. Siri en Google Assistant kunnen bijvoorbeeld ook vragen beantwoorden, maar ze maken regelmatig fouten.

Een prijs of releasedatum voor de Neon is er nog niet, al zegt Samsung wel dat het de bedoeling is om de assistent eind dit jaar te lanceren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20