Samsung verwacht forse stijging in winst, mede dankzij wereldwijde chiptekorten

De Zuid-Koreaanse technologiegigant Samsung verwacht voor het laatste kwartaal van 2021 een winststijging te boeken van 52,5 procent.

Samsung Electronics, het grootste bedrijf van Zuid-Korea, boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 13,8 biljoen won (10 miljard euro).

Halfgeleiders

“Samsung bevindt zich in een goede positie om te profiteren van de recordbrekende vraag naar computers en elektronica”, zei technologie-analist Sam Reynolds aan de BBC.

Afgelopen jaar heeft het wereldwijde tekort aan halfgeleiders voor grote verstoringen gezorgd bij onder meer autofabrikanten, die hun productie hebben moeten stopzetten. Ook Apple waarschuwde dat de nieuwe iPhones vertraging zouden oplopen.

De winst van Samsung werd gestimuleerd door de sterke vraag naar computerchips en hogere winstmarges in de chipproductie.

In november kondigde Samsung aan op een locatie in Texas zijn nieuwe fabriek voor computerchips ter waarde van 17 miljard dollar te zullen bouwen.

Verwacht wordt dat die fabriek in de tweede helft van 2024 operationeel zal zijn. Het is de grootste Amerikaanse investering van Samsung ooit.

Reynolds benadrukte ook dat het bedrijf had geprofiteerd van valutaschommelingen. “De Koreaanse won blijft in waarde dalen, waardoor de Koreaanse export aantrekkelijker wordt op de wereldmarkt.”

Het persbureau Bloomberg bericht dat analisten verwachten dat de omzetgroei in het eerste kwartaal van dit jaar kan aanhouden. Die voorspelling is onder meer gebaseerd op de lancering van een nieuwe Galaxy-smartphone van Samsung.

China

Beleggers houden ook de chipfabriek van het bedrijf in Xi’an, de hoofdstad van de provincie Shaanxi in Centraal-China, in de gaten. De stad is sinds 23 december in lockdown vanwege een uitbraak van het coronavirus.

Die chipfabriek zou nog steeds “draaien” en heeft de activiteiten “tijdelijk aangepast”. “Deze beslissing is genomen in overeenstemming met ons engagement om de gezondheid en veiligheid van onze werknemers en partners te beschermen, wat onze topprioriteit blijft”, zei het bedrijf in een verklaring.

“We zullen ook alle nodige maatregelen nemen, waaronder het inzetten van ons wereldwijde productienetwerk, om ervoor te zorgen dat onze klanten niet worden getroffen.”

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.