Samsung schakelt in paniekreactie over naar zesdaagse werkweek voor managers

Door tegenvallende resultaten worden managers van technologieproducent Samsung verplicht om zes dagen per week te werken. De maatregel blijkt een strategische keuze van het bedrijf te zijn.

In het nieuws: Samsung introduceert een zesdaagse werkweek voor leidinggevenden.

  • Dat doet het bedrijf als reactie op aanhoudende bedrijfsonzekerheden en teleurstellende financiële resultaten van vorig jaar, met de verhoogde kosten voor lenen en de stijgende olieprijzen als onderliggende economische bezorgdheden.
  • De bedoeling van de maatregel is om “een gevoel van crisis over te brengen bij het management en om alle inspanningen te kunnen leveren om de huidige crisis te kunnen overwinnen”, liet een Samsung-manager weten aan The Korea Economic Daily.
  • Leidinggevenden van sommige Samsung-divisies werken al sinds het begin van het jaar vrijwillig zes dagen per week, Nu zullen ook leidinggevenden van de andere divisies een extra werkdag opnemen. Gewone werknemers hoeven deze regel niet te volgen.

Gaat dit Samsung helpen?

Ingezoomd: Samsung zit in de problemen omdat het achterblijft op de concurrentie.

  • Het is de toegenomen concurrentie in de markt voor geheugenchips met hoge bandbreedte, die essentieel zijn voor kunstmatige intelligentie-toepassingen, die Samsung nu in moeilijk vaarwater brengt. Het eveneens Zuid-Koreaanse SK Hynix doet het dan weer bijzonder goed, bijvoorbeeld. Vorig jaar moest Samsung een verlies van ongeveer 10 miljard euro optekenen.
    • Maar onlangs meldde het bedrijf een winst, de eerste in vijf kwartalen, dankzij een opleving in de vraag naar chips.
  • De vraag is alleen of een extra dag werken veel zoden aan de dijk zet. The Korea Economic Daily merkt namelijk op dat de economische toestand in het land lastig blijft. Ook chemieproducenten, die grondstoffen voor de chips produceren, halen de broeksriem aan.
  • Bovendien lijken de steunmaatregelen die president Yoon Suk Yeol aankondigde, moeilijker haalbaar te zijn nadat de oppositie de verkiezingen van 10 april won.
Meer