Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung Electronics wil tegen 2042 een nieuw semiconductorcomplex uitbouwen.
Samsung investeert 230 miljard dollar in nieuwe microchipfabrieken

Waarom is dit belangrijk?
De hele wereld vraagt om halfgeleiders. Dit strategisch product is gegeerd voor allerlei elektronische apparaten en om de klimaattransitie goed te laten verlopen. Zo zijn ze bijvoorbeeld belangrijk voor smartphones, computers en elektrische voertuigen. Nog steeds is er een tekort aan microchips.In het nieuws: 300 biljoen won – ruwweg zo’n 230 miljard Amerikaanse dollar – zou het bedrijf over de komende twintig jaar willen investeren in een semiconductorcomplex in Zuid-Korea.
- Die investering maakt deel uit van een groot Zuid-Koreaans beleidsplan om de techsector te verstevigen inzake chips, batterijen en elektrische voertuigen. De overheid stimuleert de privésector om een totale investering van 420 miljard dollar uit te voeren. Het Oost-Aziatische land wil zo een groter aandeel en leidende rol in de globale markt verkrijgen voor deze strategische producten. Dat schrijft de Asia Times.
- Met deze zet wil Zuid-Korea ook een inhaalbeweging maken tegenover de Verenigde Staten dat zelf veel investeert in microchips. Het wil ook weer die productieketens vooral op eigen bodem hebben om zelfredzaam te kunnen zijn.
- Maar ondertussen investeert Samsung wel ook nog ruim 200 miljard dollar in fabrieken in de VS.
- Specifiek zou het gaan om vijf nieuwe fabrieken die samen een cluster van halfgeleiderproductie moeten vormen. Samsung wil zo ook zijn positie als producent en leverancier van halfgeleiders verstevigen ten opzichte van TSMC. Die Taiwanese techgigant is ’s werelds grootste chipproducent.
- Met deze investering vlak buiten Seoul hoopt het bedrijf extra andere privébedrijven aan te trekken die willen samenwerken. Die bedrijven zouden Samsung dan kunnen bijstaan voor het leveren van apparatuur, componenten, grondstoffen en diensten die nodig zijn voor het maken van microchips. Op die wijze wordt een groot deel van de productieketen gecentraliseerd.
- De Zuid-Koreaanse regering zou garant staan voor onderzoeksubsidies, belastingvoordelen en de nodige infrastructuur.
(fjc)