Na ChatGPT wil Sam Altman software ontwikkelen die even intelligent is als een mens

Na ChatGPT wil Sam Altman software ontwikkelen die even intelligent is als een mens
Sam Altman, de CEO van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT – David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Sam Altman, de grote baas van OpenAI, wil werk maken van AI-gestuurde software die net zo intelligent is als een mens. Maar tot die tijd is hij van plan om ChatGPT-4 te verbeteren, terwijl hij al werkt aan een nieuwe versie.

Waarom is dit belangrijk?

De AI-bot ChatGPT heeft sinds de lancering al heel wat teweeg gebracht. Toch is het businessmodel achter deze innovatie nog niet winstgevend. Altman kijkt echter met vol vertrouwen naar de toekomst. Zijn bedrijf kreeg eerder dit jaar nog eens een investering van 10 miljard dollar van Microsoft. Er is dus genoeg om naar uit te kijken en veel ruimte voor nieuwe projecten.

In een interview met de Financial Times spreekt Sam Altman over de toekomstplannen van zijn bedrijf. Uiteindelijk is hij van plan om Artificial General Intelligence (AGI) te ontwikkelen. Een kunstmatige intelligentie die in staat is om vrijwel elke cognitieve taak uit te voeren of te leren die specifiek is voor mensen of andere dieren.

Even intelligent als de mens?

Altman heeft nog niet veel details gedeeld over zijn nieuw droomproject. Er is zelfs nog geen unanieme definitie van wat een AGI is.

  • De meeste specialisten benadrukken dat deze AGI alle taken moet kunnen uitvoeren die een mens kan doen. Een AI die tekst van hoge kwaliteit kan genereren wordt niet als AGI beschouwd als er nog steeds taken zijn die hij niet zo goed kan uitvoeren als een mens.
  • OpenAI komt ook met een eigen definitie van zo’n AI, en die verschilt enigszins. Het bedrijf omschrijft het als “een sterk autonoom systeem dat in staat is de mens te overtreffen in de meeste taken met een economisch belang.”

“We hebben nog een lange weg af te leggen en moeten nog veel berekeningen maken om AGI te realiseren. De opleidingskosten zijn gewoon enorm. […] “Op dit moment zeggen mensen ‘je hebt dit onderzoekslab, je hebt deze API, je hebt de samenwerking met Microsoft, je hebt dit ChatGPT ding, nu is er een GPT winkel’. Maar dat zijn niet echt onze producten. Het zijn kanalen naar ons unieke product, dat intelligent is. Ik denk dat dat is waar het bij ons om gaat.”

Sam Altman tegenover de Financial Times

Het geld komt binnen

Een doel dat moeilijk te definiëren is. Maar wel een waar de grote AI-pionier veel vertrouwen in heeft. Hoewel hij geen cijfers gaf, beweert hij dat de inkomsten van zijn bedrijf groeien, ook al is het nog niet winstgevend.

  • In ieder geval heeft de techonderneming genoeg om naar uit te kijken: de 10 miljard dollar die Microsoft dit jaar in OpenAI heeft geïnvesteerd heeft de waardering verhoogd naar 29 miljard dollar, volgens de bronnen van het zakenblad.
  • “De samenwerking met Microsoft zal ervoor zorgen dat we allebei geld verdienen aan elkaars succes en dat iedereen gelukkig is”, aldus Altman.
  • De CEO van OpenAI heeft het over een bedrijfsmodel waarbij inkomsten worden gedeeld met de meest populaire GPT-makers, een beetje zoals de App Store van Apple.

In afwachting van een AI die werkelijk kan concurreren met het menselijk brein, verzekert Altman ons dat zijn bedrijf bezig is met meer directe projecten. Met name de verbetering van hun vlaggenschip, ChatGPT.

ChatGPT-5

Op 6 november kondigde het bedrijf een reeks nieuwe tools en verbeteringen aan voor zijn bestaande GPT-4-model voor ontwikkelaars en ondernemingen.

  • Een nieuw model, genaamd ChatGPT-5, zou ook in ontwikkeling zijn. Het is nog niet duidelijk wanneer die versie zal verschijnen.

“Totdat we dit model trainen, is het voor ons als een leuk gokspel. We proberen onszelf te verbeteren, want ik denk dat het belangrijk is vanuit een veiligheidsperspectief om de capaciteiten te voorspellen. Maar ik kan je niet precies vertellen wat het meer zal kunnen doen dan wat mogelijk is met GPT-4.”

Sam Altman

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.