El Salvador werd vandaag het eerste land ter wereld waar Bitcoin een wettig betaalmiddel is. President Nayib Bukele bevestigde maandag de aankoop van 200 Bitcoins ter voorbereiding van de financiële transformatie. De Salvadoraanse overheid zou zeker 17 miljoen euro in Bitcoin bezitten.
Salvadoranen kunnen nu betalen met Bitcoin: hoe pakt de overheid de cryptolancering aan?
Waarom is dit belangrijk?
Een mijlpaal in de geschiedenis van Bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld: vanaf vandaag is de digitale munt een wettig betaalmiddel in El Salvador. Dat betekent dat je eender waar in het land kan betalen voor goederen en diensten met Bitcoin. Hoewel er geprotesteerd werd tegen de ingebruikneming van de cryptomunt door enkele lokale groeperingen, gelooft de Salvadoraanse overheid dat Bitcoin een positief effect zal hebben op de samenleving en economie.Sinds dinsdag is El Salvador het eerste land ter wereld waar Bitcoin wordt gezien als een wettig betaalmiddel, naast de Amerikaanse dollar. Volgens critici is het een riskante gok die de financiën van de Salvadoranen in gevaar kan brengen. Volgens cryptostieren is het dan weer een belangrijke stap richting de financiële onafhankelijkheid van het land, die bovendien heel wat investeringen van techondernemers kan aantrekken.
“Morgen zullen alle ogen van de wereld, voor de eerste keer ooit, op El Salvador gericht zijn. En dat komt door Bitcoin”, zei de Salvadoraanse president Nayib Bukele maandag op Twitter.
Volgens Bukele zal de adoptie van Bitcoin heel wat Salvadoranen voor de eerste keer ooit toegang geven tot bankdiensten. Bovendien zouden de Salvadoranen via de cryptomunt elk jaar zo’n 400 miljoen dollar in vergoedingen op internationale transfers besparen.
Heel wat Salvadoranen sturen namelijk geld vanuit het buitenland naar huis om hun familie te steunen. Overmakingen van grote bedragen via de cryptomunt zijn redelijk goedkoop, snel en bovendien bestand tegen inflatie dankzij het ontwerp van Bitcoin als een schaars digitaal oppotmiddel.
400 Bitcoins in bezit van de overheid
Maandag kondigde Bukele aan dat de Salvadoraanse overheid zijn eerste 200 Bitcoins had aangekocht ter voorbereiding van de financiële omschakeling. Persagentschap Reuters rapporteerde later dat de Salvadoranen een tweede schijf van nog eens 200 Bitcoins hadden aangekocht.
Op het moment van schrijven zijn 400 Bitcoins zo’n 17,7 miljoen euro waard. De koers van Bitcoin reageerde opgewekt op het nieuws met een stijging van 1,65 procent in de laatste 24 uur tot een prijs van 52.600 dollar.
De Salvadoraanse overheid maakte vorige week in totaal 150 miljoen dollar vrij voor een Bitcoinfonds. Die middelen zullen gebruikt worden om de ingebruikneming van Bitcoin in het land te faciliteren.
Digitale wallet en geldautomaten
De Salvadoranen zullen een digitale wallet, genaamd Chivo, kunnen gebruiken om toegangscodes tot hun Bitcoin in op te slaan. De ontwikkeling van Chivo werd gefinancierd door de Salvadoraanse overheid.
Bitcoins kunnen ook worden omgezet in cash in de ongeveer 200 Bitcoingeldautomaten die al werden geplaatst in het land. Die zouden dag en nacht beschikbaar zijn en geen commissie aanrekenen bij een opname.
(am)