‘s Werelds 10 akeligste bruggen

Bruggen zijn er in alle maten en gewichten. Sommige zijn zó hoog, zó lang en/of zó onderhevig aan extreme weersomstandigheden dat je alleen al bij het zien ervan kippenvel krijgt. Wij gingen op zoek naar de 10 akeligste bruggen ter wereld. Het leverde volgende interessante fotoserie op. 

1. Touwbrug van Carrick-a-Rede – Noord Ierland

Hoogte: 30m

De 20 meter lange touwbrug verbindt het vasteland met het mooie Carrick Island. Hoewel de brug kort is, is hij door de 30 meter diepe afgrond zo akelig dat heel wat bezoekers de terugweg niet durven af te leggen. Gelukkig kunnen ze met de boot van het eiland worden gehaald.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Chesapeake Bay Bridge – Maryland (VS)

Hoogte: 56 meter

De 6,9 kilometer lange Chesapeake Bay Bridge is een nachtmerrie voor menig automobilist. Veel verkeer tijdens de zomermaanden, mist die de zichtbaarheid tot een minimum beperkt en stormen/orkanen zijn hiervoor de voornaamste redenen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Lake Pontchartrain Causeway – Louisiana (VS)

Hoogte: 5 meter

De brug over het Pontchartrainmeer bestaat uit twee delen. Het verkeer in zuidelijke richting rijdt over een brug, het verkeer in noordelijke richting over een andere.

Het enge met de Lake Pontchartrain Causeway is niet de hoogte (slechts 5 meter boven het wateroppervlak), maar wel de lengte. De brug is namelijk 38,422 kilometer lang!

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Mackinac Bridge – Michigan (VS)

Hoogte: 61 meter

Met een lengte van 8.038 meter is de Mackinac Bridge de op twee na langste hangbrug ter wereld. De brug werd in 1957 na heel wat problemen voltooid en verbindt het noordelijke (Upper Peninsula) met het zuidelijke (Lower Peninsula) schiereiland van Michigan.

De Mackinac Bridge is zo akelig dat je gratis een beroep kunt doen op een professionele chauffeur als je zelf té bang bent om naar de overkant te rijden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Viaduct van Millau – Frankrijk

Hoogte: 270 meter

Ben je niet gek van duizelingwekkende hoogten, vermijd dan het te allen tijde het 270 meter hoge Viaduct van Millau over de Zuid-Franse rivier de Tarn. Het viaduct is 2,460 kilometer lang en rust op zeven enorme pijlers, waarvan de grootste 343 meter hoog is – hoger dan de Eiffeltoren dus en meteen de hoogste brugpijler ter wereld.

Het Viaduct van Millau is de grootste voertuigenbrug ter wereld.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Royal Gorge Bridge  – Colorado (VS)

Hoogte: 291 meter

De 384 meter lange Royal Gorge Bridge over de rivier Arkansas was van 1929 tot 2003 de hoogste hangbrug ter wereld. Nu valt de Chinese Siduhebrug deze eer te beurt. De Royal Gorge Bridge bestaat uit 1292 houten planken en werd als toeristische attractie gebouwd

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. Seven Mile Brigde – Florida Keys (VS)

Hoogte: 20 meter

Niet de hoogte (20 meter) en ook niet de lengte (10,88 kilometer) maken de Seven Mile Bridge zo angstaanjagend, wel de kans op een storm of een orkaan als je je midden op de brug bevindt. Florida wordt vaak getroffen door hevig onweer. Tijdens het orkaanseizoen van juli tot november trekken er gemiddeld 4 à 5 orkanen voorbij.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Sontbrug – Kopenhagen-Malmö (Denemarken-Zweden)

Hoogte: 57 meter

De bijna 8 kilometer lange Sontbrug maakt deel uit van de 16 kilometer lange verbinding tussen de Deense metropool Kopenhagen en de Zweedse stad Malmö. De dubbeldeksbrug (boven autosnelweg, onder spoorweg) heeft een van de langste overspanningen van alle tuibruggen (490 meter). Eng is deze brug op zich niet.

Wie echter een klein hartje heeft, kiest bij hevige wind misschien wel beter een andere route.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Triftbrug – Gadmen-Zwitserse Alpen

Hoogte: 100 meter

De Triftbrug is een van de meest spectaculaire voetgangersbruggen in de Alpen. De 100 meter hoge hangbrug boven de Triftgletsjer is 170 meter lang. Hij werd in 2009 ingewijd ter vervanging van de in 2004 aangelegde brug die bij stevige wind angstwekkend instabiel bleek.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Volgograd Brug – Rusland

Hoogte: 32 meter

Slechts enkele maanden na de opening van de 7,1 kilometer lange brug over de Wolga ondervonden automobilisten al ernstige problemen. De brug begon bij sterke wind zo hard te golven dat hun voertuig heen en weer werd geslingerd. Inmiddels zijn ingenieurs erin geslaagd de brug te stabiliseren.