Ryanair lijdt onder Boeing 737-debacle

De lagekostenvlieger Ryanair verwacht dat de Boeing 737 MAX-vliegtuigen pas zullen terugkeren in maart, en mogelijk zelfs later. Dat zet druk op de resultaten.

De luchtvaartmaatschappij stelde maandag haar resultaten van de afgelopen zes maanden voor. De omzet steeg tegenover een jaar geleden met 11 procent naar 5 miljard euro en de winst na belastingen bleef gelijk op 1 miljard euro. Het aantal reizigers steeg ook met 11 procent naar 86 miljoen.

Ryanair verwacht het komende boekjaar, dat start in maart, 157 miljoen passagiers te vervoeren. Vorig jaar waren dat er 142 miljoen. Dat is de laagste passagiersgroei in zeven jaar. Al verzekerde de financieel directeur dat het doel om jaarlijks 200 miljoen passagiers te vervoeren tegen 2024 niet in gevaar komt.

Boeing-crash

Veel heeft te maken met de vertraagde levering van de Boeing 737 MAX-toestellen. Vorig jaar en eerder dit jaar crashten er twee van die vliegtuigen door problemen met de software aan boord. Daardoor beslisten de meeste luchtvaartautoriteiten de vliegtuigen niet meer toe te laten tot ze uitvoerig getest waren.

Ryanair-CEO Michael O'Leary. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Ryanair-CEO Michael O’Leary. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ryanair is met 210 bestellingen dit jaar een van de grootste gebruikers van de Boeing 737 MAX. Eerder verwachtte het bedrijf nog de vliegtuigen in januari te ontvangen, maar ondertussen heeft het die verwachting bijgesteld naar maart. ‘En de kans op verdere vertraging stijgt’, zei CEO Michael O’Leary in een videoboodschap bij de resultaten.

Max200

Amerikaanse maatschappijen verwachten niet dat de vliegtuigen voor januari 2020 zullen vliegen omdat toezichthouders eerst nog allerlei controles moeten uitvoeren. En Ryanair, dat in Ierland gevestigd is, moet daarna nog wachten op de Europese luchtvaartautoriteit EASA om zijn eigen testen uit te voeren.

Los daarvan bestelde Ryanair 58 MAX200-toestellen, een variant op de gewone MAX en een ‘gamechanger’ volgens het bedrijf. Het toestel zou 4 procent meer zitruimte hebben en 16 procent minder brandstof uitstoten. Ook de levering daarvan loopt vertraging op door controles. De luchtvaartmaatschappij verwacht er maar 20 te krijgen in januari.

Voor het volledige boekjaar, dat eindigt in maart, verwacht Ryanair een winst van 800 tot 900 miljoen euro. Dat is minder dan de 1 miljard euro winst van vorig boekjaar, wat ook al minder was dan de 1,45 miljard van het jaar daarvoor.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20