Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Ryanair heeft 300 piloten op overschot

Logo Business AM
Economie

12/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zal mogelijk een aantal vestigingen tijdelijk moeten afbouwen of sluiten. Dat heeft Peter Bellew, chief operating officer van Ryanair, aangekondigd. Het bedrijf biedt zijn piloten daarbij onbetaald verlof aan. Bellew wees er tegenover het personeel op dat vele Europese luchtvaartmaatschappijen problemen kennen. Hij verwees daarbij naar knelpunten zoals dalende vliegtuigtarieven, de stijgende olieprijzen en de onzekerheden rond de brexit.

Daarnaast is er ook de vertraging met de levering van nieuwe vliegtuigen. Dat is gelinkt aan de moeilijkheden bij de Amerikaanse constructeur Boeing.

Crashes

Ryanair heeft bij Boeing een order voor vijftig vliegtuigen van het type 737 Max geplaatst. Gepland was dat de toestellen tijdens de laatste drie maanden van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar zouden worden geleverd. Die plannen zijn echter gedwarsboomd door twee dodelijke crashes met toestellen van het type.

Dat heeft de autoriteiten doen beslissen om alle exemplaren van de 737 Max aan de grond te houden tot Boeing de nodige verbeteringen heeft aangebracht. Boeing denkt dat het vliegtuig in de herfst opnieuw in gebruik zal kunnen worden genomen. Het uitstel van de leveringen betekent echter dat Ryanair voorlopig niet op de toestellen beroep kan doen.

“De problemen met Boeing zullen wellicht een aanzienlijke impact hebben op de vloot vliegtuigen die Ryanair tijdens de volgende winter zal kunnen inzetten,” erkende Bellew. “Mogelijk zal een gedeelte van die gevolgen ook nog de volgende zomer worden gevoeld.”

“De problemen kunnen op de activiteiten van Ryanair dan ook een domino-effect hebben. Door een gebrek aan voldoende vliegtuigen zal de maatschappij mogelijk zijn operaties op een aantal luchthavens moeten inperken. Dat zou kunnen leiden tot de beslissing om een aantal basissen te sluiten of toch grotendeels af te bouwen.”

Overschot

“De uiteindelijke impact zal afhankelijk zijn van het tijdstip waarom Boeing de levering van de vliegtuigen kan hervatten,” aldus nog de topman van Ryanair. “Het gebrek aan nieuwe vliegtuigen zorgt er echter ook voor dat Ryanair ook met een overschot aan piloten moet afrekenen.”

Volgens Bellew zouden er bij de Ierse maatschappij momenteel driehonderd piloten op overschot zijn. De aanwerving van nieuwe piloten is dan ook al stopgezet. Er is immers al voldoende personeel beschikbaar om het vertrek van een aantal piloten op te vangen. Piloten krijgen de gelegenheid om onbetaald verlof te nemen. Maar ook dat zal volgens Bellew niet voldoende zijn om het overschot weg te werken.

Inmiddels is aangekondigd dat Peter Bellew eind dit jaar Ryanair zal verlaten. “Dat nieuws blijkt uit een boodschap die Michael O’Leary, chief executive van Ryanair, onder het personeel heeft verspreid,” aldus de krant Irish Examiner.

Bellew (54) is een oudgediende van de Ierse luchtvaartmaatschappij. Vijf jaar geleden verliet hij het bedrijf een eerste keer om chief executive te worden van Malaysia Airlines. Anderhalf jaar geleden keerde hij echter naar zijn vroegere werkgever terug. Het is niet bekend welke plannen Bellew voor zijn verdere carrière heeft.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton