Russische viceminister van Defensie en hoofd logistiek wordt op straat gezet: erkent Poetin dat er fouten werden gemaakt?

Het Russische ministerie van Defensie maakte afgelopen weekend bekend dat Dmitri Boelgakov per direct wordt ontslagen. Hij was viceminister en in die functie de eindverantwoordelijke voor alles wat logistiek betreft. Zijn vervanger wordt Mikhail Mizintsev, bijgenaamd “De Slachter van Marioepol”.

Dat de Russische logistiek niet fantastisch werkt, kan niet ontkend worden. Het beste voorbeeld daarvan is het zestig kilometer lange konvooi, dat in de eerste dagen van de invasie oprukte richting Kiev. Het konvooi, dat tot wel 15.000 soldaten dichter bij Kiev moest brengen, kwam tot stilstand, naar verluidt wegens een voedsel en brandstoftekort. Ook kon Oekraïne simpelweg het eerste en laatste voertuig uitschakelen, en door de smalle wegen en diepe greppels was het voor de overige voertuigen onmogelijk verder te rijden.

Marcheren op je maag

Het konvooi is het toonvoorbeeld voor de Russische logistieke miserie. Zo kampt het Russisch leger met een tekort aan logistieke voertuigen, voedsel, brandstof voor tanks en pantserwagens, wapens voor de soldaten en medische hulp voor gewonden. De beelden van achtergelaten tanks, nog volledig intact maar met een lege brandstoftank, dateren al van eind februari, toen de invasie nog maar enkele dagen oud was. Ook recent nog spelen dezelfde problemen op.

Nu Rusland 300.000 reservisten (in de praktijk waarschijnlijk nog veel meer) oproept, wordt die logistiek des te belangrijker. Dat Dmitri Boelgakov, de viceminister van Defensie die al sinds 1997 verantwoordelijk is voor de logistiek, ongeschikt is om dit in goede banen te leiden, wordt nu ook in de opperste kringen van het Kremlin duidelijk.

Hans Damen, een Nederlandse generaal op rust die leider was van de Taskforce Logistiek van het Nederlandse leger, omschrijft het in een interview met De Telegraaf: “Een leger marcheert op zijn maag. Als je bataljon geen eten of drinken heeft, kunnen ze het nog wel en paar dagen uithouden. Maar zonder aanvoer van munitie en brandstof ben je binnen een dag klaar.”

Reservisten kleden

Nu staat het Russische leger echter voor nieuwe uitdagingen: de mobilisatie van honderdduizenden reservisten brengt een extra laag aan vereiste logistiek met zich mee. Zo moeten alle reservisten wapens en passende kledij krijgen, en liefst wat extra laagjes nu de winter eraan komt. Daarnaast moeten ze ook in bataljons geplaatst worden, waar ze kunnen worden getraind alvorens ze naar het front worden gestuurd.

Afgelopen weekend gingen beelden de ronde van reservisten die verroeste AK-47 Kalasjnikovs kregen, niet bepaald de wapens die veel schade zullen aanrichten. Ook de plaatsing van de reservisten lijkt nog een uitdaging te worden: Rusland gebruikt in Oekraïne honderden BTG’s (Battalion tactical group, een gevechtsgroep van 600 tot 800 soldaten) die bestaan uit verschillende bataljons. Daarvan worden er altijd enkele in de kazerne gehouden, waar reservisten bij kunnen aansluiten om te worden getraind. Door de grote verliezen in Oekraïne, werden die reservebataljons echter al ingezet in de strijd.

De persoon die de logistiek nu in goede banen moet leiden, is Mikhail Mizintsev. Die verdiende zijn strepen als bevelhebber in Syrië, waar hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de bombardementen van de Syrische stad Aleppo. In Oekraïne werd Mizintsev de verantwoordelijke voor de verovering van Marioepol. Hij was de persoon die opdracht gaf om het theater van de stad te bombarderen, terwijl algemeen bekend was dat de burgers net daar hun toevlucht hadden genomen.

(fjc)

Meer