Niet elke Rus kan zich vinden in het beleid van Moskou, en zeker niet in de oorlog tegen Oekraïne. Dat wordt Poetin nu ook pijnlijk duidelijk; enkele pro-Oekraïense verzetsgroepen keren zich tegen het regime, en willen Russisch gebied aan de grens veroveren.
Russische partizanen starten ‘speciale militaire operatie’ in eigen land
Waarom is dit belangrijk?
De grens is al langer omstreden gebied. Oekraïne gaf zelf aan de strijd niet naar Rusland zelf te willen brengen, en beperkt zich dan ook tot gevechten op eigen grondgebied. Toch gebeurde het dat vliegtuigen of infrastructuur in en boven Rusland geraakt worden. Ook het grensgebied ziet af en toe wat tumult, al valt meestal moeilijk te bepalen of het nu om een Oekraïense aanval gaat of niet.In het nieuws: Een ‘speciale militaire operatie’ lijkt het wel, in de Russische grensregio met Oekraïne.
- Verschillende verzetgroepen hebben er gezamenlijk de oorlog verklaard tegen het Russische regime. “We willen dat onze kinderen kunnen opgroeien als vrij volk. Dat gaat niet in het huidige Rusland, dat tot op het bot verrot is van corruptie, leugens, censuur, onderdrukkingen en vrijheidsbeperkingen”, zo kondigde het Vrijheid-van-Rusland-Legioen hun gevecht aan.
- Het Vrijheid-van-Rusland-Legioen is een van de verzetgroepen die in maart vorig jaar werd opgericht als Internationaal Legioen binnen de Oekraïense strijdkrachten. Het verzetsleger bestaat vooral uit Russen die deserteerden uit het leger.
- De verzetsgroep trok vandaag de grens (terug over) en slaagde er ondertussen al in om enkele dorpen te veroveren. En het is niet alleen: ook het Russische Vrijwilligerskorps zou in de regio Belgorod vechten tegen de lokale troepen, met als doel de dorpen in de buurt te ‘veroveren’. De partizanen lijken ook over zwaar materiaal te beschikken, zoals tanks en helikopters. De voertuigen zelf hebben geen markeringen, om aan te duiden bij welk leger ze horen.
Koekje van eigen deeg: De partizanen-aanval vertoont sterke gelijkenissen met de invasie van de Krim in 2014.
- In de nasleep van de Maidanrevolutie was de Krim zeer onrustig. Niet veel later waren plots soldaten op de straten te zien, in een groene uitrusting, maar zonder enige aanwijzingen tot welk leger ze behoorden. De ‘Little Green Men’, zoals ze werden genoemd, namen in een mum van tijd militaire basissen en het parlement op de Krim over. De plaatselijke bevolking noemde hen ‘beleefde mensen’, aangezien ze zonder al te veel geweld te werk gingen.
- Achteraf bleek al snel dat het hier om Russische soldaten ging. Concreet waren het vooral elitetroepen, afkomstig uit de Spetznaz-brigades (de paracommando’s), de militaire inlichtingendienst GROe en privémilitie Wagner Group. Ook bij de strijd in de Donbas waren ‘kleine groene mannetjes’ aanwezig.
En nu? De situatie is nog hoogst onduidelijk, maar een aanval van deze schaal is nieuw voor het Russische regime.
- De lokale autoriteiten houden ongetwijfeld crisisberaad over de situatie, en ook in Moskou zal men onrustig ijsberen. Rusland maakte wel al bekend dat het de tactische nucleaire kernwapens evacueert uit de militaire faciliteit Belgorod-22. Die ligt slechts op tien kilometer van Grayvoron.
- Ook burgers worden geëvacueerd op sommige plekken. Op de 14K-4, de weg die oostwaarts gaat vanuit Grayvoron, staan auto’s in file aan te schuiven om de stad te verlaten.
- Verder wijst het Kremlin zelf nadrukkelijk richting Kyiv als de aanstoker. De Oekraïense sabotage, zoals Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov het noemt, dient “om de aandacht af te leiden van de situatie rond Bachmoet”. Oekraïne zelf ontkent dat het achter de aanvallen zit, en geeft aan dat het enkel Russen zijn die tegen Russen vechten.
- Andrii Yusov, de woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR, verklaart aan The Kyiv Post dat ze dit doen “om deze gebieden te bevrijden van Poetin, en duwen ze de vijand verder weg, om een veiligheidszone te creëren voor Oekraïense burgers.”