De Russische overheid heeft zondag het economisch noodfonds verder uitgebreid. Dat fonds moet de Russische economie beschermen tegen de internationale sancties van het Westen. Volgens persagentschap Reuters voorziet het Kremlin meer dan 1.000 miljard roebel aan steunmaatregelen.
Het Kremlin probeert zich volop te wapenen tegen de schokken die de internationale sancties veroorzaken op de Russische economie. Om bedrijven en gezinnen te beschermen, heeft de overheid in Moskou al meerdere steunpakketten op poten gezet. Daarvoor wordt nu 273,4 miljard roebel (3,132 miljard euro) extra vrijgemaakt.
“Het geld, samen met andere maatregelen, zal ingezet worden om maatregelen te implementeren die de economische stabiliteit moet garanderen in het licht van de externe sancties”, zei de Russische overheid op zondag.
Volgens Reuters beslaan de noodmaatregelen in totaal meer dan 1.000 miljard roebel. Daardoor zouden zo goed als alle overheidsinkomsten naar het fonds stromen, waardoor de Russische overheid over geen surplus meer zou beschikken. Door de internationale sancties lijkt Rusland op de rand te staan zijn internationale schulden niet meer te kunnen terugbetalen, Moskou doet er echter alles aan om zo’n scenario te vermijden.
Opbrengsten uit grondstoffen
Het geld komt uit een reservefonds dat als valmat dient voor economische schokken. De afgelopen jaren werd het fonds ook al ingezet voor uitkeringen als een gevolg van de Covid-19 pandemie. Volgens de Russische overheid komt het leeuwendeel van dat geld (zo’n 271 miljard roebel) uit de opbrengsten van grondstoffen zoals olie en gas.
Rusland levert zo’n 40 procent van alle geïmporteerde gas in de Europese Unie. Dat zou volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) neerkomen op 400 miljoen dollar (ongeveer 367 miljoen euro) die dagelijks naar Rusland stroomt. Voor olie zou dat zelfs op een bedrag van 700 miljoen dollar (643 miljoen euro) neerkomen dat de EU dagelijks aan Moskou betaalt.
De EU ligt nu voor de deadline van een Russisch ultimatum. Poetin eist namelijk dat alle energie-importen binnenkort enkel nog in roebels betaald mogen worden, anders stopt Rusland met alle leveringen naar Europa. De EU-landen proberen een front te vormen en gezamenlijk de betalingen in dollars en euro’s verder te zetten. De schrik zit er echter in dat die essentiële toevoer afgesloten zal worden. In dat geval dreigen de energieprijzen verder op te lopen en kunnen in de winter zelfs tekorten ontstaan.