“Russische oppositieleider Aleksej Navalny overleden”

De bekende Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overleden. Dat meldt het persagentschap RIA Novosti. De dood van Navalny kon nog niet onafhankelijk geverifieerd worden.

In het nieuws: Navalny overleed in de gevangenis, nadat hij zich onwel voelde, zegt het persagentschap.

 • De oppositieleider keerde in 2021 terug naar Rusland na een verblijf in Duitsland. Bij aankomst op de luchthaven werd hij gearresteerd. Sindsdien verbleef hij in gevangenissen en strafkampen. Sinds december zat Navalny opgesloten in de strafkolonie IK-3, waar hij overleden zou zijn nadat hij zich onwel zou gevoeld hebben en het bewustzijn verloor.
  • De precieze omstandigheden die geleid hebben tot zijn dood zijn nog onduidelijk, laat het Kremlin weten.
 • Navalny’s dood is nog niet onafhankelijk bevestigd. Zijn woordvoedster laat op X weten dat “zijn advocaat nu onderweg is naar de strafkolonie waar hij opgesloten zat. We kunnen op dit moment niet bevestigen dat hij overleden is. Wanneer we meer informatie hebben, zullen we dat communiceren.”
 • Hoewel Navalny eerder al klaagde over de erbarmelijke omstandigheden in de Russische gevangenissen en even naar het ziekenhuis moest voor de gevolgen van mishandeling, leek alles in orde te zijn, is te horen uit zijn kamp. Zijn advocaat bezocht hem woensdag nog.
 • De Russische autoriteiten zeggen ondertussen dat er nog pogingen zijn gedaan om Navalny in de gevangenis te reanimeren, maar dat dit niet mocht baten.

De kruistocht van Navalny

Ingezoomd: De oppositie van Navalny zorgde voor tegenstand en moordpogingen.

 • Navalny verzette zich tegen de Russische president Vladimir Poetin en diens ijzeren hand. Hij kloeg onder meer het monddood maken van de oppositie aan.
 • In 2013 probeerde hij om burgemeester van Moskou te worden. Hij werd tweede, na een bondgenoot van Poetin.
 • Zonder twijfel werd hij daarna een boegbeeld van de Russische oppositie. Dat resulteerde in een moordpoging in 2020 door de Russische geheime dienst, die Navalny vergiftigden op een binnenlandse vlucht.
 • De oppositieleider kon wegvluchten naar een ziekenhuis in Duitsland, waar hij behandeld werd en herstelde.
 • Toch wilde hij zijn werk in Rusland verder zetten, en ging dus weer terug. Na in 2018 en 2019 een aantal keren kort in de gevangenis gezeten te hebben, kwam er in 2021 een effectieve veroordeling, wegens “het oprichten van een extremistische beweging”. Navalny werd veroordeeld tot tientallen jaren gevangenisstraf. Zijn symbolische opstand kent dus nu allicht een tragisch einde.
Meer