Russische kunstmestbaron en eigenaar van grootste zeiljacht roept op tot vrede: “Een wereldwijde voedselcrisis dringt zich op”

De Russische oligarch Andrei Melnichenko, die zijn fortuin vergaarde met kunstmest en olie, roept Rusland en Oekraïne te onderhandelen over vrede. Zijn voornaamste argument daarvoor is een nakende voedselcrisis.

“De gebeurtenissen in Oekraïne zijn werkelijk tragisch. We hebben dringend vrede nodig”, zegt Andrei Melnichenko, wiens moeder de Oekraïense nationaliteit draagt. “Ik ben Rus door mijn nationaliteit, Wit-Rus door mijn geboorteplek en Oekraïner van herkomst, en ik voel een intense pijn en ongeloof als ik zie hoe twee broederlijke volkeren vechten en sterven.”

Daarnaast waarschuwt Melnichenko ook voor een nakende voedselcrisis, als gevolg van de oorlog. “Een van de slachtoffers van deze crisis wordt de landbouw- en voedselindustrie. Nu al stijgen de prijzen van kunstmest gigantisch, waardoor boeren het niet meer kunnen betalen.” De oligarch verdiende zelf een groot deel van zijn fortuin in de landbouw, als oprichter en lang hoofdaandeelhouder van EuroChem, een van de grootste producenten van kunstmest wereldwijd.

Melnichenko is met zijn oproep niet de eerste oligarch die zich afzet tegen de “speciale militaire operatie” van de Russische dictator Vladimir Poetin. Eerder voerden zakenmannen Oleg Deripaska, nota bene een van Poetins dichtste relaties en bijgenaamd “Poetins favoriete industrieel”, en Mikhail Fridman, die net zoals Melnichenko Oekraïense roots heeft, dezelfde retoriek op.

Onderliggend zijn er natuurlijk de westerse sancties tegen de rijke Russen. Deripaska zat in hetzelfde schuitje als Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj toen de Britse overheid vorige week de tegoeden van zeven oligarchen bevroor. Abramovitsj zou er zelfs zijn voetbalclub door kunnen verliezen.

De jacht op jachten

Ook Melnichenko staat op de zwarte lijst. Volgens een document van de Europese Raad was hij een van de 37 oligarchen die na de invasie van Oekraïne op consultatie ging bij Poetin, om de impact van westerse sancties te bespreken. De zakenman kreeg al een reisverbod en zijn tegoeden werden bevroren, en op 11 maart nam de Italiaanse politie een van zijn favoriete speeltjes in beslag in de haven van de Italiaanse stad Triëst: het gigantische zeiljacht Sy A.

Het superjacht, ontworpen door topdesigner en architect Philippe Starck, is een van de grootste en meest geavanceerde jachten dat momenteel rondvaart op de planeet. Het schip telt 142 meter in lengte en heeft drie reusachtige masten, de grootste is bijna 100 meter hoog. Het schip wordt voorlopig dus aan de Italiaanse ketting gelegd. Maar niet getreurd, Melnichenko kan nog steeds rondvaren met het My A, zijn motorjacht van 119 meter lang.

(am)

Links: Sailing Yacht A / Rechts: Motor Yacht A (Foto’s: Isopix)
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20