In een opmerkelijk interview op de Russische staattelevisie Rossiya-1 uitte militair analist en voormalig kolonel van het leger Mikhail Khodaryonok kritiek op het oorlogsbeleid van president Vladimir Poetin. Ook de constante dreigementen met kernwapens noemt hij “bijna lachwekkend”.
Khodaryonok werd op de staatszender gevraagd naar zijn analyse over de oorlog in Oekraïne. Wie iedereen een voorgekauwd stukje Kremlin-propaganda verwachtte, was er aan voor de moeite: de ex-kolonel gaf zijn eigen, ongezouten mening.
Informatiepijnstillers
“Eerst moet ik zeggen dan wij, Russen, geen informatiepijnstillers moeten innemen. We worden geïnformeerd over een laag moraal binnen het Oekraïense leger, en hoewel dat ook wel het geval zal zijn bij individuelen, gebeurt dat niet op grote schaal. Het zijn, proper gezegd, leugens.”
De host, Olga Skabeyeva, probeert Khodaryonok nog voor een blok te zetten, door te stellen dat “de individuele zaken het grote plaatje bepalen.” “Als verschillende eenheden aangeven dat ze niet goed gefinancierd worden of te weinig wapens krijgen, dat zegt ook heel wat”, poogde ze.
De defensie-analist gaf echter aan dat de moreel onder de Oekraïense soldaten erg hoog was, en dat het land tot één miljoen mensen kan mobiliseren en bewapenen. Ook zal binnenkort het Amerikaanse steunpakket ter waarde van 44 miljard dollar worden goedgekeurd, daar bestaat bij de veteraan geen enkele twijfel over.
Zwaardkletteren
Nadien verschoof het debat enigszins, en werd de aanvraag tot NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden voer voor debat. Eerst geeft hij aan dat een land als Finland een uiterst professioneel leger heeft, omdat het kan rekenen op getrainde reservisten en dienstplichtigen. “Trouwens, in ons land heerst onder politieke wetenschappers en experten het dogma dat als een mens een contract heeft waar ‘soldaat’ op staat, hij professioneel is. Verre van, verre van!”
“In Oekraïne vecht men tot de laatste man, omdat ze hun thuis willen beschermen. Hoewel dit niet gelijk staat aan professionalisme, is het een van de belangrijkste onderdelen van de ‘gevechtsparaatheid’ van een leger”, klinkt de kolonel.
Wat de relaties met de NAVO betreft, oppert Khodaryonok om niet te gaan kletteren met zwaarden: “We moeten alles gaan bekijken vanuit een strategisch standpunt. Loop niet te zwaaien met kernaanvallen op Finland. Het begint wat lullig te worden”, adviseert hij autocraat Poetin.
Aanzwellende kritiek
Het is niet de eerste keer dat Khodaryonok kritiek uit op het beleid van het Kremlin. Vorige week gaf hij mee dat een algemene mobilisatie in Rusland tot niets zou leiden, aangezien er toch niet genoeg wapens en uitrusting voor handen is. “Hoe lang duurt het voor we een nieuw luchtmachteskader hebben samengesteld? We krijgen het tegen Nieuwjaar. Als we vannacht nieuwe schepen bestellen, zijn ze binnen twee jaar klaar. Een tankdivisie? Ik denk minstens 90 dagen”.
Niet enkel Khodaryonok uit zijn ongenoegen over zijn vaderland. Verschillende andere hooggeplaatste politici, oligarchen en (ex-)militairen spraken zich al uit tegen de invasie van Oekraïne, de oorlogsmisdaden en de algehele houding van het Kremlin en Poetin.
(jvdh)