Gevluchte Russische oligarch geeft inside informatie over Poetins rampzalige oorlog weg

Leonid Nevzlin, die Rusland ontvluchtte voor een (politiek beïnvloede) gevangenisstraf, deelt via Facebook enkele insiders van zijn bronnen binnen het Kremlin. Die tonen aan dat Rusland ingrijpt na de dramatische eerste 50 dagen van de invasie van Oekraïne.

Eerst het nieuws dat al bevestigd werd: Poetins topstrateeg, Vladislav Soerkov, werd in huisarrest geplaatst. Soerkov behoort al twintig jaar tot de inner circle van de Russische president, en was het brein achter de invasie van Oekraïne. Hij wordt nu aangeklaagd voor verduistering van overheidsgeld en corruptie.

Met hem werden 150 agenten van de Russische geheime dienst FSB gearresteerd, stuk voor stuk medewerkers van de FSB-dienst die in Oekraïne opereerde. Ook zij zouden zich schuldig make aan corruptie, en zouden FSB-geld gebruiken voor dure snoepreisjes. Ook werd regelmatig informatie doorgespeeld aan de Oekraïense geheime dienst SBU, zoals de locatie van het moordcommando dat president Volodymyr Zelensky moest uitschakelen.

Shoigu

Naast het huisarrest van Soerkov, beweert Nevzlin dat ook andere belangrijke pionnen rond Poetin het doelwit zijn. Zo zou de minister van Defensie, Sergei Shoigu, een hartaanval hebben gekregen, die misschien niet helemaal natuurlijk was. De Morgen berichtte eind maart al dat Shoigu leed aan hartproblemen.

De mogelijke aanval op Shoigu (die dan vanuit Poetin zelf zou georganiseerd zijn) is toch enigszins opvallend. Shoigu behoort namelijk, net zoals Soerkov, tot Poetins trouwste volgelingen, en is zelf een echte jeugdvriend van de president. Ze gingen samen vissen of boswandelingen maken. Toch waren er al enkele barstjes in de relatie.

Zo zou Shoigu grote sommen geld, bedoeld voor het leger, hebben gebruikt voor andere doeleinden, zoals een paleis ter waarde van 16 miljoen euro. Aangezien Shoigu als minister van Defensie ook de eindverantwoordelijke is voor de Oekraïense invasie, en die na 50 dagen strijd niet verloopt zoals de president zou willen, lijkt het toch iets aannemelijker dat hij zijn oude jeugdkameraad opzij zou willen schuiven.

Dvorkovitsj

Nog een mogelijk slachtoffer van de mislukte invasie is Arkadi Dvorkovitsj, die vicepremier was in de regering van Dmitri Medvedev tussen 2012 en 2018. Die zou, samen met zijn vrouw, gevlucht zijn naar Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. Dvorkovitsj kwam in maart in het nieuws, toen hij de invasie van Oekraïne veroordeelde. “Oorlogen zijn het slechtste wat er kan gebeuren in een mensenleven… ook deze oorlog. Mijn gedachten gaan uit naar de Oekraïense burgers”. Volgens verschillende Poetin-aanhangers zou Dvorkovitsj zo behoren tot de vijfde colonne, een samenzwering waarbij wordt geprobeerd een systeem van binnenuit te kraken. Poetin gaf eerder al aan dat een vijfde colonne-complot momenteel ook in Rusland actief is.

Nevzlin zelf

Leonid Nevzlin deelt deze geruchten (want dat zijn het voorlopig nog) ook niet zomaar. Zelf was hij vroeger bestuurder van Yukos, een Russische oliemaatschappij in handen van oligarch Mikhail Khodorovsky (voor wie ook Soerkov vroeger werkte). Rond de eeuwwisseling werd Yukos een van de grootste Russische bedrijven, wat tot wrevel leidde bij Poetin zelf. Veel andere bedrijven waren ondertussen terug van de staat, maar op Yukos had de president geen vat.

Hierop werd, door middel van schimmige rechtszaken en deals, het bedrijf opgesplitst, en Khodorovsky en Nevzlin werden aangeklaagd voor corruptie. Daarnaast zou Nevzlin ook opdracht hebben gegeven om Vladimir Petukhov te vermoorden, die als burgemeester van het stadje Nefteyugansk opdracht gaf de tax-structuur van Yukos door te lichten.

Nevzlin werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, maar vluchtte weg naar Israël. Daar leeft hij nu in ballingschap. Naar eigen zeggen heeft de Rus wel nog nauwe banden met verschillende medewerkers binnen het Kremlin, het hart van de Russische politiek.

Meer