Na elf pakketten van Europese sancties en bijna evenveel van de G7, staat de Russische economie verre van op instorten. Het moet gezegd dat Rusland en zijn economie doorheen de geschiedenis gewend zijn om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.
Russische economie groeit weer en trotseert sombere voorspellingen: “In een geglobaliseerde wereld zijn sancties een instrument van de 19e eeuw”

Waarom is dit belangrijk?
Zij die voorspelden dat Rusland de hel zou zijn, zullen nu teleurgesteld zijn. De Russische economie buigt, maar breekt niet. Ze vindt zelfs de weg naar groei terug. De sancties remmen de ontwikkeling van de Russische economie af, maar dwingen Moskou zeker niet op de knieën. De Russen zijn zelf verbaasd.Russische economie past zich aan
In het nieuws: Oleg Deripaska, een van Ruslands rijkste oligarchen, is verrast door de veerkracht van de Russische economie.
- In de Financial Times zegt de man, die zijn fortuin maakte in aluminium, dat zowel private als staatsbedrijven zich hebben aangepast. “Ik was verrast dat private bedrijven zo flexibel zijn. Ik was er vrij zeker van dat tot 30 procent van de economie zou instorten, maar het was veel minder.”
- “Het staatskapitalisme heeft enorme conglomeraten gecreëerd met lage productiviteit, lage bezettingsgraden en lage lonen. Nu was ik verrast om te zien dat in sommige van hun fabrieken de lonen vergelijkbaar waren met die van bedrijven die ik in dezelfde regio heb opgericht”, voegde hij eraan toe. “Ze hebben geld, ze zullen rekruteren, ze zullen het wel redden.”
- Volgens de oligarch zijn de sancties achterhaald in een geglobaliseerde wereld: “We hebben zoveel moeite gedaan om de wereld te globaliseren op het gebied van handel, investeringen en informatiestromen. Sancties zijn een instrument uit de 19e eeuw. Ze zijn niet effectief in de 21e eeuw.”
- Is het de schuld van de landen in het Zuiden, die de Westerse sancties niet volgen? “Weet je, deze mensen moeten elke dag 1 miljard mensen voeden, en je vraagt hen zich te engageren of te lijden,” antwoordt de oligarch. “Het was een grote fout van degenen die dachten dit mechanisme te kunnen gebruiken om druk uit te oefenen op autocratische regimes.”
- “Van de volgende miljard mensen die op het punt staan geboren te worden, zal 70 procent in het Zuiden wonen. Laten we de realiteit onder ogen zien. Ze willen ontwikkeling, ze hebben Russische hulpbronnen, Russische oplossingen en handel met Rusland nodig”, verklaart Deripaska.
3 veelzeggende cijfers
De details: de weerbaarheid van de Russische economie in cijfers.
- Na vier kwartalen van krimp veerde de Russische economie in het tweede kwartaal van 2023 terug met een bbp-groei van 4,9 procent.
- De centrale bank heeft haar voorspellingen voor het hele jaar verhoogd naar een groei van 1,5 tot 2,5 procent, tegenover 0,5 tot 2 procent eerder dit jaar. Autocraat Vladimir Poetin was vorige week nog optimistischer en voorspelde een groei van 2,8 procent.
- In 2024 en 2025 ziet het IMF de Russische groei boven die van de eurozone uitkomen.
- De werkloosheidsgraad bedraagt slechts 3 procent in Rusland. Bedrijven hebben veel moeite om personeel aan te nemen, wat de lonen opdrijft.
- De handel met China en India is geëxplodeerd. De handelsomzet met China steeg met 32 procent in de eerste acht maanden van 2023, tot 155 miljard dollar. Met India groeide de handel met 300 procent in het eerste halfjaar tot 33 miljard dollar, volgens het officiële persbureau RIA Novosti.
3 waarschuwingssignalen:
Maar: Niet alle lichten staan op groen.
- Na een piek van 18 procent vorig jaar, is de inflatie blijven dalen. Maar deze daling lijkt nu te stoppen. De Russische inflatie steeg naar 5,2 procent in augustus, vergeleken met 4,3 procent in juli. Dat is het hoogste niveau in zes maanden. Rusland streeft naar een inflatie van 4 procent.
- Dit leidde tot een devaluatie van de roebel, die nu wordt verhandeld tegen 96 roebels voor 1 dollar. Een andere oorzaak van de devaluatie is de vlucht naar kapitaal: 250 miljard dollar sinds het begin van het conflict. De centrale bank moest reageren en heeft haar rentetarieven verhoogd, voor het eerst sinds het begin van het conflict en de stijging met 20 procent in februari 2022.
- Rusland heeft een begrotingstekort van 2 procent. Dit is opmerkelijk, want Rusland had al 20 jaar geen tekort meer. De oorzaak hiervan zijn de sancties op olieproducten, waarvan de inkomsten met 40 procent zijn gedaald, en de Europese gasvoorziening die probeert Russisch gas te vermijden.
- Maar dit tekort zou binnenkort kunnen eindigen. Want het plafond van de G7 tegen Russische olie wordt steeds ineffectiever. Tegenwoordig wordt geschat dat twee derde van de Russische olie wordt verhandeld boven het plafond van 60 dollar.
(cv/evb)