Russische banken waren al maanden voorbereid op sancties: recordaantal buitenlandse valuta geïmporteerd in december

Volgens het Russische ratingbureau ACRA hebben de Russische banken in december vorig jaar zo’n 5 miljard dollar aan buitenlandse valuta geïmporteerd. Dat is bijna het dubbele van het jaar voordien. Een slimme zet van de banken, die ruim op voorhand op economische sancties aan het anticiperen waren.

Voorraad aangelegd

Nadat president Vladimir Poetin maandagavond bekend maakte dat hij de regio’s Loehansk en Donetsk als onafhankelijk beschouwt, regent het sancties vanuit het Westen. De westerse landen hopen op die manier de Russen een economische stoot te leveren.

De Russische bankenwereld hebben zich echter al ingegraven tegen mogelijke sancties. Zo kochten ze in december 2021 voor 5 miljard dollar aan buitenlandse valuta aan. In december 2020 bedroeg dat bedrag slechts 2,65 miljard dollar, wat bijna de helft is van de huidige geïmporteerde hoeveelheid. Dat stelt de Russische banken in staat de klap van de westerse sancties een beetje te verlichten, schrijft persagentschap Reuters.

De buitenlandse valuta dienen als een vorm van zekerheid tegenover de ontwaarding van de roebel, of een plotse toename van de inflatie. Beide scenario’s zijn zeer waarschijnlijk nu Poetin “vredestroepen” naar de Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk heeft gestuurd.

De 5 miljard is echter nog steeds een klein bedrag in vergelijking met de 18 miljard dollar aan buitenlands geld dat de Russische banken in 2014 insloegen, toen Poetin de Krim annexeerde en de roebel een vrije val meemaakte.

Westerse sancties

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben allemaal een reeks sancties aangekondigd die de Russische financiële wereld treffen.

De VS heeft alvast alle economische banden met zaken in Donetsk en Loehansk verboden. Daarbovenop wordt de Russische overheid uitgesloten om staatsobligaties te verhandelen met het Westen, worden de activa van twee grote Russische financiële instellingen bevroren en staat de Russische elite die dicht bij Poetin staat ook nare gevolgen te wachten.

De EU heeft ook een akkoord tussen de lidstaten bereikt waarin ze – net als de VS – de toegang van de Russische overheid tot de kapitaalmarkt ontzeggen. Verschillende toplui uit de Russische overheid en zakenwereld worden op een zwarte lijst geplaatst en mogen de EU niet binnen. Duitsland heeft alvast de aanleg van de omstreden Nord Stream 2-pijplijn van tafel geveegd als reactie, wat een sterk signaal tegenover Poetin inhoudt.

Het VK maakte dinsdagmiddag hun eerste pakket aan sancties bekend. Daarin richt Johnson zijn pijlers vooral op enkele specifieke banken en verschillende hooggeplaatste oligarchen. Van vijf Russische banken en drie personen – die dicht bij Poetin zouden staan – worden alle activa bevroren. Zij krijgen ook een inreisverbod opgelegd en Britse zakenmensen zijn voortaan verboden met hen te handelen. Al bij al zijn die maatregelen vrij mild. Johnson lijkt daarmee nog geen groot geschut boven te halen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20