Russische artsen dringen bij Poetin aan op beëindiging van “mishandeling” rivaal Alexei Navalny

Een groep van ruim 200 Russische artsen heeft Vladimir Poetin opgeroepen een einde te maken aan de “mishandeling” van oppositieleider Alexei Navalny, nadat bekend werd dat hij oudjaarsdag in een “strafcel” heeft doorgebracht.

Waarom is dit belangrijk?

Het gaat niet goed met de gezondheid van Alexei Navalny. De nummer één aartsvijand van Poetin zit sinds 31 december in eenzame opsluiting, wat alweer de tiende keer is sinds augustus. Volgens de oppositieleider gebruikt het Kremlin zijn gezondheid als pressiemiddel, om hem zo zijn activistische stem te ontnemen. Navalny legde in het verleden heel wat schimmige constructies van Russische politici en oligarchen bloot, waardoor hij zich de woede van het Kremlin op de hals haalde. Als luis in de pels van de Russische elite werd hij in 2020 zelfs vergiftigd.

De essentie: “Wij kunnen en mogen niet rustig toekijken hoe politicus Alexei Navalny opzettelijk schade wordt toegebracht aan zijn gezondheid”, zo staat er te lezen in de brief die gepubliceerd is door de in Letland opererende Russische nieuwsdienst Meduza.

  • In de open brief uiten artsen “grote bezorgdheid over het leven en de gezondheid” van de oppositieleider. Ze voegen eraan toe dat “de weigering van de Federale Penitentiaire Dienst om de noodzakelijke medicijnen te verstrekken een directe bedreiging vormt voor het leven van Navalny”.
  • “Wij eisen een einde aan de mishandeling van Alexei Navalny”, luidt de brief. “Wij eisen dat civiele artsen hem mogen zien en, als dat nodig is, dat hij wordt opgenomen in een civiel ziekenhuis voor een volledig onderzoek en behandeling”.
  • De brief werd oorspronkelijk op Facebook gepubliceerd door Alexander Vanyukov, een chirurg uit Moskou.

“Ernstige schending interne orde”

Tevergeefs: Maria Popova, die gespecialiseerd is in de Russische politiek en verbonden is aan de McGill University, zegt tegen Newsweek dat de brief hoogstwaarschijnlijk geen invloed zal hebben op het gevangenisregime van Navalny. Ze voegde er daarnaast aan toe dat de auteurs een groot risico nemen door zich tegen Poetin te keren.

De achtergrond: Het Kremlin krijgt al langere tijd kritiek te verduren ten aanzien van de behandeling van Navalny. De oppositieleider werd op oudejaarsavond voor de tiende keer sinds augustus in eenzame opsluiting geplaatst.

  • Hij werd daar op 31 december voor 15 dagen heen gestuurd, omdat hij zich 36 minuten eerder heeft gewassen dan de bedoeling was. Dat was volgens het bestuur van de gevangenis “een ernstige schending van de interne orde”. 
  • Eind december beschuldigde Navalny de gevangenisautoriteiten ervan zijn gezondheid als pressiemiddel te gebruiken. In een reeks tweets schreef hij dat hij ernstige rugpijn had na de maandenlange opsluiting in een “strafcel”. Ook hekelde hij de autoriteiten, omdat ze zijn medische gegevens achterhielden en hem onbekende medicijnen gaven.
  • “De cel is een betonnen kennel van 2,5 x 3 meter. Er ligt water op de vloer, het is erg warm en er is bijna geen lucht”, aldus Navalny. “Bovendien is het raam in de cel klein, waardoor er haast geen luchtstroom is in de cel”.

Vergiftiging

Arrestatie: Navalny werd bij zijn terugkeer in Rusland in januari 2021 gearresteerd, nadat hij in Duitsland werd behandeld na een vergiftiging. De Russische autoriteiten veroordeelden hem later tot twee en een half jaar gevangenisstraf, vanwege het schenden van zijn voorwaardelijke vrijlating. 

  • In 2022 werd Navalny vervolgens veroordeeld tot negen jaar in een maximaal beveiligde gevangenis, nadat hij schuldig was bevonden aan grootschalige fraude en minachting van de rechtbank.
  • Hij werd in juni vorig jaar overgebracht naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Melekhovo. Dat ligt zo’n 250 kilometer ten oosten van Moskou en wordt door Navalny’s woordvoerder een “monsterlijke plek” genoemd.

(mah)

Meer