Russen stoten op 82 miljoen ton olie nabij de Noordpool, maar kunnen ze het wel opboren?

Het Russische staatsbedrijf Rosneft ontdekte de olieschat in de Petsjorazee. Westerse experts betwijfelen of de Russen door sancties wel de nodige technologie hebben om het zwarte goud te winnen.

Russisch staatsoliemaatschappij Rosneft voert een boorcampagne uit in de Medynsko-Varandeysky-regio, nabij de noordelijke Barentszzee. Daar stootte de firma op een verbazende ontdekking: 82 miljoen ton olie. 

“Tijdens de tests werd een vrije oliestroom gevonden met een maximaal debiet van 220 kubieke meter per dag”, liet Rosneft woensdag weten in een persbericht. Nog volgens het Russische staatsbedrijf zou de olie “licht zijn, een laag zwavelgehalte en een lage viscositeit kennen”.

Verhoogde activiteit in het noorden

Er is echter een probleem voor de Russen. Volgens westerse analisten zou Rusland niet over de expertise beschikken om de olieproductie in zijn noordelijke regio’s op te voeren. De Russen zouden door sancties, die het Westen sinds de invasie van Oekraïne oplegde, ook niet meer de benodigde technologie kunnen aanschaffen.

Rosneft gelooft echter wel dat het mogelijk is om te delven naar de olie. Het bedrijf zei eerder al dat het de productie van het Vostok-project, een recentelijk ontdekt olieveld op het Siberische schiereiland Tajmyr, wil opvoeren. Rosneft zou er tegen 2033 zeker 115 miljoen ton olie opboren. Dat zou ongeveer 20 procent zijn van de totale hoeveelheid olie die Rusland produceerde in 2021.

“Wij beschikken over alle nodige expertise, kennis en ervaring, en bij dit soort projecten wordt 98 procent van de technologie in Rusland geproduceerd”, zei Rosneft nog over het Vostok-project.

Nauwe bondgenoot van Poetin

De ontdekking van de nieuwe olievoorraad komt enkele dagen nadat Rosneft-opperknuppel Igor Sechin, een nauwe bondgenoot van Russisch dictator Vladimir Poetin, op een economische top verkondigde dat westerse sancties illegaal zijn. Sechin stelde sancties gelijk aan een “komend cataclysme zoals in de bijbel”.

Rosneft heeft een belang in 28 offshore-licenties in het Noordpoolgebied, waarvan er acht zich in het gebied van de Petsjorazee bevinden.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20