Rusland zoekt hulp bij Syrische strijders voor oorlog in Oekraïne

Volgens Amerikaanse inlichtingen zou Moskou een oproep gelanceerd hebben aan Syriërs om zich bij het Russische leger aan te sluiten in de oorlog in Oekraïne. Dankzij hun ervaring met stedelijke oorlogsvoering zouden de Syriërs een grote troef kunnen zijn voor het Russische leger, dat moeite lijkt te hebben om de grote Oekraïense steden in te nemen. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Jarenlange ervaring

Vier Amerikaanse functionarissen bevestigen aan The Wall Street Journal dat Rusland Syrische strijders rekruteert om mee te vechten in Oekraïne. Het Russische leger ziet de hulp van de Syriërs graag komen. Tijdens de Syrische burgeroorlog – een conflict dat na meer dan tien jaar nog steeds loopt – hebben de regeringsgezinde strijders namelijk pakken ervaring opgedaan om het in stedelijke gebieden tegen rebellentroepen op te nemen.

Die ervaring kan een grote troef zijn voor de Russische troepen in Oekraïne, die grotendeels uit jonge en onervaren dienstplichtigen bestaan. Moskou beseft namelijk de Oekraïense tegenstand sterk te hebben onderschat. De hulp van ervaren Syrische vrijwilligers zou voor een doorbraak moeten zorgen om de grootsteden zoals Kiev en Charkov – die ondanks hevig Russisch vuur stand blijven houden – op de Oekraïense overheid te veroveren.

Hoe veel Syrische vrijwilligers zich al bij het Russische leger zouden aangesloten hebben, is nog niet duidelijk. Al zou één bron gezegd hebben dat sommige strijders zich al in Rusland bevinden, en zich aan het voorbereiden zijn om deel te nemen aan de oorlog.

Internationaal karakter

Door Syrische strijders bij het conflict te betrekken, krijgt de oorlog in Oekraïne steeds meer een internationaal karakter. Oekraïens president Voldymyr Zelensky lanceerde zelf eerder een oproep naar alle buitenlandse sympathisanten om zich als vrijwilliger bij het Oekraïense leger aan te sluiten. Zo wilde Zelensky een “internationaal legioen” oprichten. Daarop is vanuit alle hoeken van de wereld reactie gekomen.

Ook vanuit België zijn tientallen vrijwilligers vertrokken om aan de zijde van de Oekraïners de wapens op te nemen. Meer dan zeventig Belgische inwoners zouden al interesse getoond hebben om naar de oorlog te trekken.

Twijfel over nut en reputatie

Charles Lister, Syrië-expert aan het Midden-Oosten Instituut in Washington D.C., heeft echter twijfels over het nut bij de inzet van Syrische strijders. “Syriërs naar dit conflict brengen, is alsof je marsmannen naar de maan brengt om er te vechten”, zegt Lister aan The Wall Street Journal. “Ze spreken de taal niet, en het klimaat is er helemaal anders.”

Daarbovenop twijfelt Lister aan de zogezegde reputatie die de Syrische strijders zouden genieten. Volgens hem bestaat de kans wel dat er enkele Russisch-getrainde Syriërs worden opgeroepen om deel te nemen aan de gevechten, maar staan de Syriërs alleszins niet bij het Kremlin bekend om hun uitzonderlijk goede oorlogsvaardigheden.

De Russische dictator Vladimir Poetin en zijn Syrische collega Bashar al-Assad houden er alleszins jarenlange goede relaties op na. Rusland verleende de Syrische dictator regelmatig materiële en militaire steun om het tegen de rebellen op te nemen in de burgeroorlog.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20