Rusland zegt maatregelen te zullen nemen tegen het prijsplafond voor zijn olie

De lidstaten van de Europese Unie hebben vrijdag een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie. Vanzelfsprekend is dat niet naar de zin van Rusland. Het Kremlin geeft aan dat het een reactie aan het voorbereiden is.

Waarom is dit belangrijk?

Maandag worden er opnieuw enkele maatregelen tegen Rusland van kracht. Vanaf dan geldt er een Europees embargo op de invoer van Russische ruwe olie via zee. Daarnaast mogen bedrijven, zoals verzekeringsmaatschappijen, geen diensten meer leveren die het vervoer van Russische olie mogelijk maken. Enkel wanneer de prijs minder dan 60 dollar per vat bedraagt, is dat toegelaten. Bedoeling is om de financiering van de oorlog in Oekraïne te bemoeilijken.

In het nieuws: Rusland laat weten het prijsplafond voor zijn olie niet te zullen aanvaarden.

  • De Europese lidstaten hadden vrijdag al een akkoord gesloten over een prijsplafond. Zaterdag volgde een overeenkomst tussen de G7-landen en Australië over een maximumprijs. Die bedraagt 60 dollar per vat.
  • Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zei zaterdag dat Rusland tegenmaatregelen aan het voorbereiden is. “We zullen het prijsplafond niet aanvaarden”, merkte hij op tegenover het Russische persagentschap RIA Novosti.
  • Rusland heeft herhaaldelijk gezegd geen olie te zullen leveren aan landen die het plafond toepassen. Dat is het standpunt dat Mikhail Ulyanov, de ambassadeur van Moskou bij internationale organisaties in Wenen, zaterdag via sociale media opnieuw heeft bevestigd.
  • Volgens Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, zal het plafond vooral ten goede komen aan lage- en middeninkomenslanden, die het meest te lijden hebben onder de hoge energie- en voedselprijzen. “Nu de Russische economie al krimpt en de begroting steeds krapper wordt, zal het prijsplafond onmiddellijk snijden in de belangrijkste bron van inkomsten van Vladimiiir Poetin”, aldus de minister.

Details: De Britse zakenkrant Financial Times (FT) schreef zaterdag dat Moskou dit jaar meer dan 100 olietankers heeft toegevoegd aan zijn vloot, via directe of indirecte (lees: anonieme) aankopen. Energieconsultant Rystad denkt dan weer het exacte aantal te kennen: de Russische vloot zou er 103 tankers hebben bijgekregen.

(mah)

Meer