Rusland slaat stilletjes nieuwe vloot olietankers in om westerse sancties te omzeilen

Moskou zou dit jaar meer dan 100 verouderde olietankers hebben aangekocht, melden scheepsmakelaars en energie-analisten.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie. Die maatregel gaat, samen met het verbod op de invoer van Russische ruwe olie via zee, maandag van kracht. Rusland wil sowieso echter geen zakendoen met landen die een prijsplafond hanteren. In plaats daarvan wil het Kremlin met een nieuwe vloot olietankers proberen te leveren aan landen als India, China en Turkije. Die zijn grotere afnemers van het Russische zwarte goud geworden nu het Westen zich heeft teruggetrokken.

Het nieuws: Scheepsmakelaar Braemar schat dat Moskou dit jaar meer dan 100 olietankers heeft toegevoegd aan zijn vloot, via directe of indirecte (lees: anonieme) aankopen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT).

  • Energieconsultant Rystad denkt dan weer het exacte aantal te kennen: de Russische vloot zou er 103 tankers hebben bijgekregen.
  • "We hebben de afgelopen maanden heel wat verkopen (op de tankermarkt, red.) gezien aan naamloze kopers, en een paar weken na de verkoo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer