Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Kasper Goossens gepubliceerd op om • May 2023 4 min lezen
Uit schrik voor een Oekraïens offensief heeft Rusland heel wat ingrijpende maatregelen genomen in het zuiden van Oekraïne. Zo worden burgers gedeporteerd in de regio rond Zaporizja, en ook in Melitopol worden maatregelen genomen.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!
Waarom is dit belangrijk?
Al enkele weken wordt gehint op een groot lenteoffensief van de Oekraïense strijdkrachten. De Russen lijken door hun aanvalscapaciteit heen, en zitten al maandenlang ingegraven in loopgraven langs het front. Langs Oekraïense kant worden de afgelopen weken nieuwe aanvalsbataljons opgericht, speciaal voor een groot offensief. Deze krijgen het moderne westerse materiaal, zoals de tanks of M2 Bradley-voertuigen, waarmee ze de Russen heel wat pijn kunnen doen.
In het nieuws: Rusland maakt zich op voor een Oekraïens offensief, en bereidt misschien zelfs een terugtrekking voor.
In Enerhodar is Rusland gestart met de ‘evacuatie’ van inwoners. Dat laat Rafael Grossi, de directeur-generaal van het Internationaal Kernenergieagentschap weten. In Enerhodar woont bijna uitsluitend personeel dat werkt in de kerncentrale van Zaporizja, die in het dorpje staat. Ook in 17 andere dorpen wordt de bevolking opgeroepen hun huizen te verlaten.
Ook dieper in bezet gebied neemt Rusland maatregelen. Het voert aan dat Oekraïne zijn bombardementen op de dorpen heeft opgeschaald, en dat het daarom de burgers in veiligheid brengt. Ook in Berdyansk en Prymorsk, twee steden aan de Zee van Azov, worden burgers ‘geëvacueerd’.
Verder nog: Ook in Melitopol, op Marioepol na de grootste stad in Zuid-Oekraïne lijkt de bezetter zich op de maken voor een aanval.
Ivan Fedorov, de Oekraïner die officieel nog steeds burgemeester is van de stad, schrijft op Telegram dat winkels gesloten zijn, omdat ze een tekort hebben aan waren en medicijnen. Ook ziekenhuizen sturen patiënten de straat op, uit vrees voor energie- en watertekorten als Oekraïne de regio aanvalt.
Daarnaast zouden de paspoortkantoren in de stad gesloten zijn, en werd al het materiaal uit de gebouwen verhuisd. Ook zouden Russische soldaten in de stad hun legeroutfit inruilen voor burgerkledij. Op deze manier kunnen ze, bij een Oekraïense verovering, niet gespot worden. Zo kunnen de Russen tussen de burgers de stad ontvluchten, of hinderlagen organiseren.
Melitopol is al sinds de verovering door Rusland een nest voor Oekraïense partizanen. De stad is van cruciaal belang als Oekraïne de Russen helemaal wil verdrijven. Door Melitopol te veroveren kan een wig gedreven worden in het door Rusland bezet gebied. Op deze manier wordt het moeilijker voor de bezetter om de Krim, het schiereiland dat het in 2014 annexeerde, te verdedigen. Ook komt zo de Krimbrug binnen het bereik van de Oekraïense artillerie te liggen.
Onderliggend: Oekraïne waarschuwt zelf dat het tegenoffensief wat magertjes kan uitvallen. De verwachtingen werden de afgelopen weken opgedreven, misschien wel wat te veel.
“De verwachtingen van ons tegenoffensief is in de hele wereld overdreven”, zo stelde Oekraïens minister van Defensie Oleksei Reznikov tegenover The Washington Post. “De meeste mensen wachten op iets gigantisch”. Dat kan leiden tot een emotionele teleurstelling, zo voert Reznikov aan.
Er ligt zo heel wat druk op de schouders van het Oekraïense leger. Want ook overheden kijken met argusogen naar het offensief. Daar kan meteen ook heel wat van afhangen. Zo wordt gevreesd dat het Westen zijn wapenleveringen zou kunnen terugschroeven als dit offensief niet levert wat werd verwacht. “Ik geloof dat, hoe meer overwinningen we halen op het slagveld, hoe meer mensen gaan geloven in ons. Dat maakt dat we meer hulp krijgen”, zo zei president Volodymyr Zelensky maandag nog aan de Amerikaanse krant.
Een tweede offensief zoals dat in het oosten van het land in september lijkt onwaarschijnlijk. Toen wist Oekraïne op zes dagen tijd 12.000 vierkante kilometer te veroveren. Ook in Kherson, in het westen, ging het snel, eens het offensief op gang kwam.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.