Hoewel er weinig bekend is over de capaciteiten van de T-14 Armata, gaat het Russische leger er prat op dat het “de krachtigste tank ter wereld” heeft. En nu heeft Moskou aangekondigd dat de tank ook zonder bemanning kan worden gebruikt.
De T-14 Armata gevechtstank trekt systematisch de aandacht van de camera’s tijdens militaire parade. Net zoals tijdens de laatste parade bij de Dag van de Overwinning op nazi-Duitsland (9 mei), staat hij prominent in beeld. En voor westerse militaire experts is het een niet te missen kans om een glimp op te vangen van het beest en zijn capaciteiten.
Vladimir Artjakov, een hoge ambtenaar van Rostec, het moederbedrijf van Oeralvagonzavod dat deze tank heeft geproduceerd, heeft aangekondigd dat er een onbemande versie is getest. En, volgens de Russische industrieel, met succes: “De T-14 Armata was oorspronkelijk ontworpen als een bemand voertuig. Maar door de moderne technologie kan het nu een onbemand voertuig zijn. Wij hebben de nodige tests uitgevoerd en die zijn succesvol geweest”.
Deze informatie kan echter onmogelijk worden bevestigd, aangezien het ontwerp van dit oorlogswapen een goedbewaard geheim blijft. Ook is het niet bekend of het bij deze test ging om een op afstand bestuurd voertuig of om een volledig autonome tank – een groot verschil.
Mysterie
De T-14 Armata werd op de Dag van de Overwinning in 2015 aan het Russische volk en aan de wereld onthuld. Sindsdien heeft het Kremlin hem als propagandawapen ingezet in alle parades, maar de tank heeft zich nog steeds niet bij de rangen van het Russische leger gevoegd. Dat moest in 2018 gebeuren, maar de indienstneming wordt steeds uitgesteld. Dit maakt het voertuig nog mysterieuzer voor de potentiële rivalen van Rusland, in de eerste plaats de NAVO. Het zou gaan om een gevechtstank van ongeveer 50 ton, bewapend met een 125 mm gladloopkanon, en kan ook worden uitgerust met Sokol antitank-raketten, een 30 mm kanon en een 12,7 mm machinegeweer.
Het belangrijkste kenmerk blijft de onbemande geschutskoepel: de drie bemanningsleden bevinden zich allemaal in de romp, beschermd in een gepantserde kooi. Maar het echte mysterie zijn de elektronische snufjes waarmee de tank is uitgerust. Men vermoedt dat er allerlei sensoren en hoge-resolutie camera’s in de T-14 Armata zijn geïnstalleerd. Volgens Rostec-CEO Sergei Chemezov is de tank sterk geautomatiseerd: “Alles zal zo geautomatiseerd mogelijk zijn. De bemanning hoeft bijvoorbeeld niet precies te richten. Hij hoeft het geweer alleen maar ongeveer op een doelwit te richten. De kunstmatige intelligentie zal de rest doen”.
China recycleert
Ook al is het niet de bedoeling om het leger massaal uit te rusten met de autonome versie van deze tank, toch baart het Westen zich zorgen over de technologische vooruitgang van dergelijke Russische wapens. Ook China zou naar verluidt soortgelijke projecten hebben en experimenten hebben uitgevoerd. Zo wil het land zijn oude Type-59 tanks recycleren en ombouwen tot op afstand bestuurbare voertuigen.
(bzg)
Lees ook: Russische wapenindustrie komt ongedeerd uit coronacrisis: ‘2020 was succesjaar’