Rusland stuurt actrice naar ISS om Tom Cruise loef af te steken

Rusland wil Hollywood-acteur Tom Cruise de loef afsteken door als eerste een film op te nemen in de ruimte. Het land stuurt een actrice en een regisseur naar het Internationaal Ruimtestation ISS. 

Vorig jaar raakte bekend dat de Amerikaanse acteur Tom Cruise en regisseur Doug Liman in oktober 2021 met een raket van SpaceX naar het ISS-ruimtestation zouden vliegen om de eerste film in de ruimte op te nemen. Maar niet als het van Moskou afhangt, zo blijkt nu. 

De Russische actrice Yulia Peresild (36) en regisseur Klim Shipenko (37) zullen op 5 oktober met een Russische raket opstijgen vanaf het Baikonur-platform in Kazachstan om hun eigen film op te nemen. ‘Wens ons geluk’, schreef Peresild op Instagram.

Peresild is allesbehalve een onbekende in Rusland: haar eerdere werk omvat rollen in populaire tv-series en een aantal patriottische oorlogsfilms. Shipenko regisseerde ‘Serf’, een komedie uit 2019 die meer dan 34 miljoen euro opbracht, en de bekroonde ruimtefilm ‘Salyut 7’. 

Space race

De precieze datum van de lancering van Cruise is nog niet bekendgemaakt, maar het vroege vertrek van de Russen in dezelfde maand doet vermoeden dat ze de Amerikanen voor willen zijn. 

De Russische speelfilm heeft de werktitel ‘Vyzov’, oftewel ‘Uitdaging’, en vertelt het verhaal van een chirurg die een zieke kosmonaut in de ruimte moet opereren omdat hij door zijn medische toestand niet naar de aarde kan terugkeren om te worden behandeld. 

Bootcamp

Shipenko en Peresild, die 19 vrouwelijke rivalen versloeg voor de hoofdrol, hebben zowel een medisch als een creatief selectieproces ondergaan, volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos. Hun training begint uiterlijk op 1 juni en omvat centrifuge- en vibratietests, paraboolvluchten (ook wel gewichtloosheidsvluchten genoemd) en parachutetraining.

De Russische staatstelevisiezender Eerste Kanaal, die ook betrokken is bij de productie van de speelfilm, zal de hele opleiding documenteren. Eerste Kanaal-topman Konstantin Ernst wil zo naar eigen zeggen de Russen de ‘liefde en passie’ voor bemande ruimtevaartprogramma’s helpen herontdekken.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20