Rusland draait dinsdag gaskraan richting Nederland dicht… maar de markten zijn niet geschokt

Met ingang van aanstaande dinsdag stopt Gazprom met de levering van gas aan Nederland. Maar het nieuws brengt niet echt schokgolven teweeg bij onze buren: de gashandelaar in kwestie heeft zich er al op voorbereid.

Eind maart kondigde de Russische autocraat Vladimir Poetin per decreet aan dat Russisch gas voortaan in roebels dient vereffend te worden. Hiertoe moet de afnemer van het gas zowel een euro- als een roebelaccount openen bij de Moskouse Gazprombank.

Poetins spelletje om het Europese gemeenschappelijke front te kraken, heeft bij sommige klanten, zoals het Italiaanse Eni, gewerkt. Maar niet bij allemaal. Polen en Bulgarije, bijvoorbeeld, besloten niet toe te geven en geen roebelrekening bij Gazprombank te openen. Actie – reactie: Rusland zette vervolgens de leveringen stop.

Ook onze noorderburen lieten zich niet intimideren. Als gevolg zei Gazprom vanaf dinsdag te stoppen met gasleveringen aan Nederland. Maar de Nederlanders vrezen geen toekomstige stroomtekorten hierdoor. De handelaar in kwestie, GasTerra, verklaart op zijn website dat hij elders gas heeft ingekocht, maar zegt niet waar.

“GasTerra zal niet voldoen aan de betalingseisen van Gazprom. Dat zou het risico inhouden dat EU-sancties worden overtreden, en de financiële en operationele risico’s die aan de vereiste betalingsroute verbonden zijn, zijn te groot. Met name de opening van rekeningen in Moskou naar Russisch recht en de controle daarop door het Russische regime vormen een te groot risico voor het Groningse bedrijf”, voert de onderneming als reden aan.

2 miljard kubieke meter aardgas

Nederland is zelf gasproducent, dankzij het gigantische (en niet geheel onomstreden) Groningenveld.

Onze noorderburen gebruiken momenteel zo’n 40 miljard kubieke meter aardgas, waarvan ongeveer 5 miljard ‘kuub’ bij de Russen vandaan komt, weet Het Financieele Dagblad. Doordat het contract met Gazprom werd stopgezet, lopen de Nederlanders nu een levering van 2 miljard kubieke meter gas mis. Het was de bedoeling dat tegen de eerste oktober al het gas geleverd was. GasTerra zegt dat het Gazprom er herhaaldelijk aan heeft herinnerd dat het zijn contractuele verplichtingen moet nakomen.

“Het is onmogelijk te voorspellen hoe het verlies van twee miljard kubieke meter Russisch gas de situatie van vraag en aanbod zal beïnvloeden en of de Europese markt dit verlies (…) zonder ernstige gevolgen kan opvangen”, vervolgt GasTerra. Maar in eerste instantie heeft de Amsterdamse beurs (waar het benchmark-gascontract wordt verhandeld en dus de prijs wordt vastgesteld) het nieuws vrij goed opgevangen: na een eerste schok is de prijs teruggevallen tot het niveau van vóór de aankondiging, meldt het ANP.

Afstappen van het Russische gas: onze noorderburen hebben het bij deze eerder gedaan dan verwacht.

(lb/ns)

Meer