Key takeaways
- Het Russische Astarta-Agrotrading gaat kikkererwten en linzen leveren aan de Pakistaanse Meskay + Femtee Trading Company in ruil voor mandarijnen, rijst en aardappelen.
- De overeenkomst beschrijft verschillende uitwisselingen van goederen tussen de twee bedrijven, waaronder 20.000 ton kikkererwten voor een gelijke hoeveelheid rijst.
- De ruilhandel stelt bedrijven in staat om rechtstreeks goederen uit te wisselen en om mogelijke complicaties te omzeilen die samenhangen met banktransacties die steeds meer onder de loep worden genomen vanwege de sancties tegen Rusland.
Moeilijkheden met geldtransacties
Omdat Russische bedrijven vanwege internationale sancties problemen hebben met monetaire transacties, hebben ze zich gewend tot ruilhandel met Pakistan. Deze alternatieve regeling werd overeengekomen op het eerste Pakistaans-Russische handels- en investeringsforum in Moskou.
Ruilhandel tussen Rusland en Pakistan
Volgens dit systeem zal Astarta-Agrotrading, een Russisch bedrijf, kikkererwten en linzen leveren aan Pakistan. De Pakistaanse Meskay + Femtee Trading Company levert mandarijnen en rijst. De overeenkomst omvat verschillende uitwisselingen: 20.000 ton kikkererwten voor een eenzelfde hoeveelheid aan rijst, en 15.000 ton kikkererwten en 10.000 ton linzen in ruil voor 15.000 ton mandarijnen en 10.000 ton aardappelen.
Pakistaanse onderminister over de invoering van ruilhandel
De Pakistaanse onderminister van Handel, Nasir Hamid, schreef de keuze voor ruilhandel toe aan “moeilijkheden met wederzijdse betalingen”. Ruilhandel stelt bedrijven in staat om rechtstreeks goederen uit te wisselen en om mogelijke complicaties te omzeilen die samenhangen met banktransacties die steeds meer onder de loep worden genomen vanwege de sancties die Rusland zijn opgelegd na de invasie in Oekraïne. Deze aanpak helpt bedrijven om ongewenste aandacht te vermijden van organisaties die de naleving van sancties controleren.
Eerdere ervaringen en lopende inspanningen
Dit is niet Ruslands eerste uitstapje naar ruilhandel als oplossing voor betalingsproblemen. In augustus kwamen er berichten naar buiten dat Rusland met China in gesprek was over het hervatten van ruilhandelovereenkomsten, met name voor metalen en landbouwproducten. Dit initiatief heeft echter vertraging opgelopen door problemen die individuele bedrijven ondervonden om aan elkaars specifieke eisen te voldoen.
Samenwerken aan BRICS-betalingssysteem
Naast ruilhandel werken Rusland en China ook samen aan het opzetten van een overkoepelend BRICS-betalingssysteem. Er is groeiende belangstelling onder opkomende markten voor het ontwikkelen van alternatieve betalingssystemen, hoewel verwacht wordt dat een dergelijk systeem pas in 2028 operationeel zal zijn.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!