Key takeaways
- Nederlandse banken adviseren consumenten om wat contant geld thuis te houden vanwege de toenemende geopolitieke spanningen.
- Het advies, ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken en het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, bevat ook aanbevelingen over het beheren van financiën in noodsituaties en het gebruik van alternatieve betaalmiddelen.
- Banken zijn goed uitgerust om bedreigingen zoals cyberaanvallen het hoofd te bieden en de veiligheid van de deposito’s van klanten te garanderen.
Nederlandse banken zijn van plan om consumenten te adviseren om uit voorzorg wat contant geld thuis te houden vanwege de oplopende geopolitieke spanningen. Dit ongekende advies komt van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en wordt ontwikkeld in samenwerking met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).
In het MOB zitten verschillende belanghebbenden, waaronder ouderenorganisaties, de Consumentenbond, betaalverenigingen en brancheorganisaties als Koninklijke Horeca Nederland en MKB-Nederland. Deze organisaties zullen na de kerstvakantie bij elkaar komen om het advies af te ronden, dat onder andere aanbevelingen zal bevatten over het thuis houden van contant geld, het beheren van de financiën in noodsituaties en mogelijk het gebruik van alternatieve methoden zoals extra bankrekeningen of creditcards.
Voorbereiding op oorlogsscenario’s
De woordvoerder van de NVB benadrukte dat dit uitgebreide advies bedoeld is om consumenten te helpen hoe ze hun financiële zaken het beste kunnen regelen in het geval van verstoringen van het betalingsverkeer. Ze benadrukten ook het belang van voorbereiding op mogelijke problemen met de betaalinfrastructuur.
Nederlands Minister van Defensie Ruben Brekelmans sloot zich aan bij de oproep om voorbereid te zijn en drong er bij de burgers op aan om wat contant geld bij de hand te hebben vanwege de Russische dreiging. Hij benadrukte dat Nederland klaar moet zijn voor alle mogelijke oorlogsscenario’s.
Bankveiligheid en paraatheid
Hoewel de NVB geen individuele spaartrends bijhoudt, merkte ze op dat een wijdverspreide opname van geld niet noodzakelijkerwijs zou leiden tot onmiddellijke dramatische verschuivingen in de cijfers. De woordvoerder benadrukte dat banken goed zijn uitgerust om bedreigingen zoals cyberaanvallen het hoofd te bieden en de veiligheid van klantendeposito’s te garanderen. Ze benadrukten dat cyberveiligheid een topprioriteit is voor banken, die actief informatie en best practices delen om risico’s te beperken.
Het definitieve advies van het MOB zal naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar worden gepubliceerd, hoewel een specifieke datum nog moet worden vastgesteld.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!