Gedaan met de gloriedagen: het Russische ruimteprogramma is dood en begraven

Het Russische ruimteagentschap Roscosmos heeft aangekondigd dat het in juli dit jaar de onbemande Luna-25-missie naar de maan wil uitvoeren. Maar de kans dat dit zal lukken, is behoorlijk klein.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland (toen eigenlijk de Sovjet-Unie) was een van de pioniers van de ruimtevaart in de jaren 1960 en 1970. Maar deze eeuw lijkt het land steeds meer achter te raken in de nieuwe race naar de ruimte, die voornamelijk tussen de VS en China wordt uitgevochten. 

De essentie: De weinige missies naar andere hemellichamen die Rusland de voorbije 40 jaar uitvoerde, hadden een hoog mislukkingspercentage.

  • De vorige Russische missie naar de maan, Luna-24, dateert van 1976. Sindsdien werden slechts acht missies naar andere hemellichamen uitgevoerd. Slechts vier van die missies waren een succes.
  • Sinds het einde van de Sovjet-Unie is Rusland er zelfs niet meer in geslaagd om een missie naar een ander hemellichaam uit te voeren. Twee vluchten naar Mars,
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer