Rusland probeerde Zuid-Afrikaanse verkiezingen te beïnvloeden

Russische specialisten hebben gepoogd de algemene verkiezingen in Zuid-Afrika te beïnvloeden. Bedoeling was om het regerende African National Congress (ANC) te versterken. Dat zeggen Jason Burke en Luke Harding, journalisten bij de Britse krant The Guardian. De journalisten hadden daarvoor toegang gekregen tot documenten die gelinkt waren aan Yevgeny Prigozhin, een zakenman uit Sint-Petersburg en bondgenoot van de Russisch president Vladimir Poetin.

De documenten zouden gewag hebben gemaakt van plannen om onder meer de pro-westerse Democratic Alliance tegen te werken en in diskrediet te brengen. Het is echter onduidelijk of de plannen daadwerkelijk zijn uitgevoerd. De documenten waren in handen gekomen van het Dossier Center, een onderzoekseenheid gefinancierd door Mikhail Khodorkovsky, een Russische zakenman en criticus van het Kremlin.

Ramaphosa

“Het African National Congress is in Zuid-Afrika sinds de eerste vrije verkiezingen vijfentwintig jaar geleden aan de macht,” zeggen Burke en Harding. “De partij krijgt echter steeds meer te maken met wijdverspreide ontevredenheid. Vele kiezers raken door een brede reeks problemen immers in toenemende mate verontwaardigd. Men hekelt daarbij onder meer de uitgebreide corruptie, elektriciteitstekorten, inflatie en werkloosheid.”

“Er staat dan ook grote druk op zetelend president Cyril Ramaphosa. Hij zal volgens velen immers duidelijk moeten tonen het gestage populariteitsverlies van zijn partij tot stilstand te kunnen brengen. Rampaphosa kwam vorig jaar aan de macht. Hij is er echter nog niet in gelukt zijn ambitieuze hervormingsplannen te implementeren.”

“Volgens de documenten zouden de plannen voor Russische inmenging in Zuid-Afrika door Peter Bychkov, een Russische politocoloog die voor Prigozhin werkt, zijn gecoördineerd,” benadrukken Burke en Harding. “De desinformatiecampagne zou onder het mom van onderzoek zijn uitgewerkt door Russian Association for Free Research and International Cooperation (Afric).”

“In februari zou Bychkov een klein team politieke analisten vanuit Sint-Petersburg naar Zuid-Afrika hebben gestuurd. Dit lijkt de eerste keer te zijn dat het netwerk van Prigozhin in Zuid-Afrika actief is. Er is echter geen bewijs dat de plannen enig effect hebben gehad. ”

“Het doel van Rusland was om de reputatie van de oppositieleiders van de Democratische Alliantie (DA) en de Economic Freedom Fighters (EFF) te beschadigen,” beweren Burke en Harding. “Er zou gebruik worden gemaakt van publieke beïnvloeding en de verspreiding van video-content. Men zou tevens samenwerking zoeken met een loyale pool van journalisten.”

Strategie

De jongste jaren heeft Rusland geprobeerd in Afrika een steeds grotere rol te spelen. Daarbij poogde het land ook en zijn militaire en politieke aanwezigheid op het Afrikaanse continent te vergroten. Rusland lijkt daarbij een tactiek te hanteren om zetelende presidenten te ondersteunen en pro-westerse partijen en hervormingsbewegingen tegen te werken. In oktober zal Poetin in Sochi ook gastheer zijn van een Afrikaans-Russische top.

Volgens Robert Mueller, speciaal adviseur van het Amerikaans ministerie van justitie, leidt Prigozhin het Internet Research Agency (IRA), een beruchte trollenfabriek in Sint-Petersburg. Die organisatie zou drie jaar geleden een uitgebreide sociale mediacampagne hebben opgezet om in de Verenigde Staten Donald Trump tot president te laten verkiezen.

Prigozhin is gekoppeld aan de Wagner Group, een paramilitaire organisatie die actief is geweest in verschillende Afrikaanse landen. Medewerkers van Prigozhin zouden vorig jaar ook in Soedan aan het werk zijn geweest. Daar zouden ze vruchteloos hebben geprobeerd om president Bashir aan de macht te houden.

De groep zou ook in Madagaskar en de Centraal-Afrikaanse Republiek operaties hebben opgezet. “De activiteiten in Zuid-Afrika lijken een voorbeeld te zijn van de Russische pogingen om pro-westerse verschuivingen in Afrika en de rest van de wereld tegen te houden.”

Bychkov ontkende elke kennis van de Zuid-Afrikaanse operatie.

Al sinds zijn strijd tegen het racistische apartheidsregime in Zuid-Afrika onderhoudt het African National Congress met Rusland goede relaties.

Meer