Rusland had een van de beste graanoogsten ooit. Dat allemaal exporteren verloopt echter een stuk moeilijker

Rusland, tijdens normale jaren een van de grootste wereldwijde exporteurs van graan, heeft een recordoogst achter de rug. Maar door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne blijkt nu dat het moeilijker is dan verwacht om dat graan te exporteren. 

Normaal gezien is deze periode van het jaar piektijd voor de graanexport. Maar voorlopig lijkt Rusland achterop te hinken. In juli en augustus werd 5,8 miljoen ton graan geëxporteerd uit het land, maar liefst 28 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen het land een veel minder succesvolle oogst kende. Het aantal uitvoerbestemmingen en handelaren die graan verschepen, zou gehalveerd zijn.

Dat komt niet door de internationale sancties die het Westen Rusland oplegde na de invasie van Oekraïne. De handel in voedsel en landbouwproducten werd daardoor immers niet getroffen. Wel hebben een groot aantal banken en bedrijven besloten om Rusland de rug te keren, waardoor de logistieke mogelijkheden fors zijn belemmerd. 

Rusland en Oekraïne 

De cijfers zijn geen goed nieuws voor de wereldwijde voedselmarkt. De prijs van graan is sinds het begin van de oorlog immers fors gestegen en ook de export uit Oekraïne is nog altijd beperkt. Het land zou momenteel maar ongeveer een derde van de normale hoeveelheid kunnen exporteren. 

De twee landen zijn tijdens normale periodes allebei belangrijke exporteurs van graan. Zo zouden Rusland en Oekraïne samen in 2021 maar liefst 27 procent van de wereldwijde tarwevoorraad hebben verschaft. Ook produceren ze allebei een aanzienlijke hoeveelheid sojabonen en maïs.

Graandeal

In juli ondertekenden Rusland en Oekraïne, onder bemiddeling van de VN en Turkije, een akkoord dat de graanexport via de Zwarte Zee uit het belegerde land terug mogelijk moest maken. Die lag van februari tot begin augustus stil door een Russische blokkade van de Oekraïense havens, waardoor honderdduizenden tonnen graan niet konden worden verscheept.

Intussen is de graanexport terug op gang gekomen en zijn al een aantal schepen vertrokken. Oekraïne zegt dat het daardoor terug drie miljoen ton goederen per maand kan vervoeren via de Zwarte Zee. Dat is al de helft van het vooroorlogse cijfer: voor de invasie van Oekraïne verscheepte het land zo’n zes miljoen ton graan per maand. 

(fjc)

Meer