Graandeal komt op gang: schip vertrekt uit derde Oekraïense havenstad Pivdennyi

Nadat een week terug al de eerste graanschepen vertrokken uit Tsjornomorsk en Odessa, is nu ook de haven van Pivdennyi heropend. Daardoor zou Oekraïne intussen terug drie miljoen ton goederen per maand kunnen exporteren via de Zwarte Zee. 

Maandag vertrok een eerste vaartuig uit de haven van Pivdennyi. Dat is intussen de derde Oekraïense havenstad waaruit terug graan geëxporteerd kan worden, naast Odessa en Tsjornomorsk, waar vorige week al een aantal schepen vertrokken. Ook uit die laatste haven vertrok maandag een schip. In totaal zijn nu al tien graanschepen vertrokken uit de Oekraïense havens.

Dat cijfer is vooral de laatste twee dagen toegenomen. Zondag zijn ook al vier schepen, met in totaal 170.000 ton maïs en andere voedingswaren aan boord, vertrokken uit de Oekraïense havens. 

Graandeal

De twee nieuwste vaartuigen die vertrokken, de Sacura uit Pivdennyi en de Arizona uit Tsjornomorsk, vervoeren respectievelijk sojabonen en maïs naar Italië en Turkije. Intussen is de Polarnet, een schip dat vrijdag vertrok, het eerste dat ook op zijn bestemming aankwam. Daardoor lijkt het erop dat de graanexport steeds meer op gang lijkt te komen.

Rusland en Oekraïne ondertekenden op 22 juli een akkoord in Turkije, waarin werd afgesproken dat de Russische blokkade van de Oekraïense havens zou worden stopgezet. Daardoor konden sinds het begin van de oorlog in februari tot begin augustus geen graanschepen uit de Oekraïense havens vertrekken. 

Halve capaciteit

Oleksander Koebrakov, de Oekraïense minister van Infrastructuur, zegt dat de opening van Pivdennyi ervoor zal zorgen dat het land terug drie miljoen ton levensmiddelen per maand zal kunnen exporteren. Dat is al de helft van het vooroorlogse cijfer, toen maandelijks zo’n zes miljoen ton uit de Oekraïense havens werd verscheept. Koebrakov zei vorige week nog te vrezen dat de graandeal traag op gang zou komen.

Voordat Rusland zijn buurland binnenviel, was Oekraïne een van de grootste wereldwijde exporteurs van graan. Door de invasie en de Russische blokkade stegen de prijzen van bepaalde producten, zoals zonnebloemolie en maïs, wereldwijd bijzonder fors. 

Turkije en de Verenigde Naties (VN), die optraden als bemiddelaars van de graandeal, waarschuwden vorige maand nog dat die blokkade tot ernstige voedseltekorten zou kunnen leiden in sommige delen van de wereld. 

(jvdh)

Meer