Rusland: “Olieprijs kan tot 300 dollar per vat stijgen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een verbod op de import van Russische energieproducten aangekondigd. Die ban komt er zonder de steun van de Europese Unie (EU). Sommige Europese lidstaten, waaronder Duitsland, vrezen dat zo’n verbod de olieprijs verder de hoogte zal injagen.

Zoals verwacht heeft de Amerikaanse president Joe Biden een verbod op de invoer van Russische energie aangekondigd. “Vandaag kondig ik aan dat de Verenigde Staten de belangrijkste motor van de Russische economie onder vuur neemt. We verbieden alle import van Russische olie, gas en kolen”, aldus de president tijdens een persconferentie.

300 dollar per vat

Dat verbod komt er zonder de steun van de EU. Verschillende Europese lidstaten maken zich zorgen over de consequenties van zo’n sanctie. Zo heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zich al verzet tegen een verbod op de invoer van gas en olie afkomstig uit Rusland. Hij waarschuwde maandag dat een dergelijke maatregel de energiezekerheid van Europa in gevaar zou kunnen brengen, en dat de invoer van energie uit Rusland momenteel essentieel is voor het dagelijks leven van de burgers. De Europese Unie heeft wel een energieplan klaar om stelselmatig de afhankelijkheid van Russische energie afbouwen.

Vraag rijst nu wat de impact zal zijn van zo’n verbod op de olieprijs? De Bank of America waarschuwde maandag al dat een westerse ban (dus niet alleen een ban door de VS) op Russische olie de prijs van een vat ruwe olie kan doen stijgen tot 200 dollar. Volgens Alexander Novak, de vicepremier van Rusland, is dat een onderschatting. Hij verwacht dat de prijs kan stijgen tot maar liefst 300 dollar.

“Het is absoluut duidelijk dat een verbod op Russische olie catastrofale gevolgen zal hebben voor de wereldmarkt”, zei hij op de Russische staatstelevisie. “De prijsstijging zou onvoorspelbaar zijn. Stijgingen tot 300 dollar of meer zijn dan zeker niet uitgesloten.”

Novak voegde eraan toe dat Europa meer dan een jaar zou nodig hebben om de hoeveelheid olie die het uit Rusland importeert te vervangen. “Europese politici moeten hun burgers en consumenten in alle eerlijkheid waarschuwen voor wat hen te wachten staat”, aldus de Russische vicepremier.

“We zijn er klaar voor”

“Als je energieleveringen uit Rusland wilt weigeren, ga je gang. We zijn er klaar voor. We weten waar we de volumes naartoe kunnen leiden”, luidde zijn waarschuwing.

Novak zei dat Rusland zijn verplichtingen volledig nakomt, maar dat het volledig in zijn recht staat om vergeldingsmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie nadat Duitsland vorige maand de certificering van de Nord Stream 2-gaspijpleiding heeft bevroren.

“Wij hebben het volste recht om verbod op te leggen op het oppompen van gas door de Nord Stream 1-gaspijpleiding. Tot nu toe hebben we nog niet zo’n beslissing genomen”, zei hij. “Maar Europese politici met hun verklaringen en beschuldigingen aan het adres van Rusland duwen ons in die richting.”

(lb)

Meer