Welke impact hebben de maatregelen om de Russische inkomsten uit olie te beperken? “Ik denk dat ze zich zorgen beginnen maken over hun begrotingstekort”

Het Westen heeft de voorbije maanden een aantal maatregelen ingevoerd om de Russische oorlogsschatkist uit te putten. Een prijsplafond op Russische olie en een Europees embargo moeten daartoe bijdragen. Eric Joly, Chief Economist bij ABN AMRO België, sprak met Business AM Radio over de effectiviteit van die maatregelen.


Beluister het volledige interview hier.


Waarom is dit belangrijk?

De Russische economie doet het beter dan economen hadden voorspeld, zo’n jaar nadat de invasie van Oekraïne begon. Om die reden hebben de westerse mogendheden een versnelling hoger geschakeld, om het Kremlin opnieuw het vuur aan de schenen te leggen.

De essentie: Joly denkt dat de westerse poging om Rusland onder druk te zetten, tot nu toe nog niet hun beoogde effect hebben gehad. “Tot op heden heeft Rusland niet veel problemen ondervonden van de sancties.” Maar daar kan nu wel eens verandering in komen.

  • Vorig jaar slaagde het land er zelfs in om de productie met twee procent op te drijven, zegt hij. Om te compenseren voor de verminderde vraag uit het Westen, verkocht Rusland simpelweg (aan een aanzienlijke korting, moet gezegd worden) meer olie aan landen als China en India.
  • Toch lijken de nieuwste maatregelen nu wel een impact te hebben. Rusland besloot immers om 500.000 vaten per dag minder olie te produceren. Dat het land gedwongen is om olie te verkopen aan een lagere prijs, speelt daarbij een rol.  “Ik denk dat ze zich zorgen beginnen maken over hun begrotingstekort, wat momenteel eigenlijk aan het ontploffen is”, zegt Joly. 
  • Ook bij oliekartel OPEC moet de wereld niet aankloppen om die leemte te gaan opvullen, gaat hij verder. “In hun ogen is de vraag te zwak om die eventueel extra opgepompte vaten te laten absorberen door de markt.” Bovendien zijn een aantal OPEC-leden nu al niet in staat om hun productiedoelstellingen te behalen, meent Joly. 
  • Dat heeft allemaal een impact op de prijs van olie. “Het is een beetje geanticipeerd eigenlijk. Maar de markt is er denk ik niet helemaal gerust in.” 
Meer