Twee dagen lang zwijgen in Oekraïne de kanonnen, en blijven de soldaten in de kazernes

De Russische dictator Vladimir Poetin heeft het ministerie van Defensie opgedragen om op 6 en 7 januari, wanneer de orthodoxe christenen Kerstmis vieren, een staakt-het-vuren te houden in Oekraïne.

In het nieuws: Een kleine toegift van Poetin, op vraag van het hoofd van de Orthodoxe Kerk en de Turkse president Erdogan.

  • 36 uur lang zullen de Russische soldaten geen schot lossen, of dat is althans de bedoeling. Het staakt-het-vuren kwam er op aandringen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die belde naar Moskou. “De oproepen tot vrede en de onderhandelingen tussen Moskou en Kyiv moeten ondersteund worden door een eenzijdig staakt-het-vuren”, zo wordt hij geciteerd door HLN.
  • Ook Patriarch Kirill van Moskou, het hoofd van de Russische Orthodoxe Kerk, riep op tot een vredesbestand tijdens het orthodoxe Kerstmis. Ook veel Oekraïners zijn orthodox, en zouden dus gebaat zijn bij enkele dagen ‘vrede’. Zo kunnen ze even bekomen van de strijd, en vrienden en familie opbellen of bezoeken.

Belangrijker: Of het staakt-het-vuren zal werken is maar de vraag. Oekraïne weigert dit namelijk, en een eenzijdige pauze lijkt geen fantastisch plan voor de Russen.

  • “Een cynische valstrik en een element van propaganda”, zo noemde Mikhailo Podoljak, een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, de oproep van Erdogan en Kirill. Oekraïne gaf eerder al aan niet te zullen ingaan op het voorstel, dat volgens de overheid vooral in het voordeel van Rusland speelt. Nu bevestigt Kyiv dat ook.
  • Zo’n 17 procent van de bevolking vierde als rooms-katholieken Kerstmis op 24 en 25 december, en net die dagen gaf Poetin aan minister van Defensie Sergej Sjojgoe de opdracht om nieuwe raketaanvallen uit te voeren op Oekraïne. De meerderheid van de Oekraïners, bij benadering 67 procent, zijn orthodoxe christenen zijn, maar ook nu is een vredesbestand dus niet aan de orde.
  • Onderliggend lijken de zware Russische verliezen van de afgelopen dagen deel uit te maken van het plan. Op nieuwjaarsnacht alleen verloor Rusland enkele honderden soldaten aan raketaanvallen, en de afgelopen dagen bleef dat aantal schommelen rond 800. De kans is dus groot dat het ‘kerstbestand’ wordt gebruikt om even orde op zaken te stellen, wat troepen te herstructureren of aan te sterken, om nadien aan dezelfde intensiteit terug aan te vallen.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20