Nieuwjaarswensen kostten aan honderden Russische soldaten het leven

In de nasleep van de dodelijke raketaanval op een Russische basis in Makijivka geeft de legertop nu de eigen soldaten de schuld. Vooral het nieuwe jaar lijkt een rol te hebben gespeeld…

Waarom is dit belangrijk?

Technologie speelt een cruciale rol in de oorlog in Oekraïne, vooral langs de kant van het belegerde land zelf. Zo worden applicaties gebruikt door inwoners in bezet gebied om troepenverplaatsingen door te briefen, zet het Oekraïense leger commerciële drones in om bommen en granaten op Russen te laten vallen en ontwikkelde het een eigen satellietsysteem om de Russische posities te begluren. Maar ook eenvoudigere technologie, zoals gsm-signalen, zijn blijkbaar een goed wapen.

De essentie: Russische soldaten gingen rechtstreeks in tegen een bevel van hun commandanten. Het gevolg: honderd tot vierhonderd dode kameraden, en nog enkele honderden gewonden.

  • Op oudejaarsnacht vuurde Oekraïne enkele raketten af met HIMARS-systemen. Op exact één na middernacht, 1 januari dus, troffen zeker vier raketten een voormalig schoolgebouw in Makijivka. Dat gebouw werd ondertussen bezet door het Russische leger, dat er barakken voor de soldaten in onderbracht en de kelder volstouwde met munitie.
  • Van dat gebouw staat ondertussen geen muur meer overeind: volgens Oekraïne vielen zeker 400 doden onder de Russische soldaten, en nog eens 300 gewonden. Rusland zelf gaf de aanval toe, maar hield het aanvankelijk op een zestigtal doden. Ondertussen moest het schoorvoetend bekennen dat dat aantal een tikje hoger ligt, met minstens 89 doden, waaronder ook één van de bevelhebbers van de aanwezige troepen.
  • Nu komt het Russische ministerie met een verklaring voor de aanval, en daarbij wordt een zware aanval richting de eigen troepen niet geschuwd: het zou namelijk de schuld zijn van de soldaten zelf, die bij de start van het nieuwe jaar hun familie in Rusland “Gelukkig Nieuwjaar” wouden wensen. De soldaten zetten dus allemaal hun mobiele telefoon aan, tegen de orders van hun leidinggevenden in. Dit zorgde voor een stevige piek in signalen van verschillende zendmasten rond Makijivka.
  • Die info bereikte ook de Oekraïense legertop, dat al door info van partizanen achter de linies op de hoogte was van de Russische aanwezigheid. Enkele minuten voor middernacht werden de HIMARS-raketten afgevuurd, een minuut na middernacht troffen ze hun doel.

De gevolgen: Het relaas van het ministerie wordt tegengesproken langs alle kanten. Ondertussen wil een Russisch parlementslid de verantwoordelijke commandanten voor de rechtbank.

  • Zowel Russische als internationale kringen plaatsen stevige vraagtekens bij de beschuldiging. De Russische blogger en journalist Semyon Pogov, die voor de Russische propagandablog en Telegramkanaal WarGonzo werkt, noemde het bijvoorbeeld een “kwalijke poging tot een lastercampagne”.
  • Ook vanuit de Russische bondgenoten, met name de Volksrepubliek Donetsk, worden ernstige vragen gesteld bij de uitspraken van het ministerie. Zo wordt die gewoon openlijk tegengesproken door Denis Poesjilin, de leider van het schurkenstaatje. Daniil Bezsonov, een woordvoerder van het regime, deelde op zijn Telegramaccount mee “dat het opperbevel duidelijk de kracht van dit wapen (de HIMARS-systemen, red.) onderschat.
  • In Rusland zelf zijn de militaire analisten, bloggers en Telegrammers ook allerminst tevreden met de aanval en de reactie van het opperbevel in Moskou. Sergey Mironov, een parlementslid in de Russische Staatsdoema, wil nu dat de verantwoordelijke commandanten voor de rechter worden gesleept, “of ze nu epauletten dragen of niet.”

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20