Oekraïne stuurt Rusland dodelijk nieuwjaarsvuurwerk: HIMARS-raketten treffen doel in Donbas

Oekraïne heeft in de nacht van 31 december op 1 januari een verwoestende raketaanval uitgevoerd op een gebouw in Makijivka, vlakbij Donetsk. Daarbij zouden naar verluidt 400 Russische soldaten zijn omgekomen, en vielen nog 300 gewonden. Rusland betwist dat cijfer.

In het nieuws: Een dodelijke raketaanval treft een schoolgebouw in Makijivka. Het gebouw was door het Russische leger ingepalmd en werd gebruikt als militaire basis. En dat net als het nieuwe jaar ingaat.

  • Oekraïne beschoot de school met raketten, afkomstige van de HIMARS-raketsystemen, gedoneerd door de Verenigde Staten. Oekraïne schoot naar verluidt 25 raketten af. Volgens Rusland, dat de aanval wel toegaf, ging het maar om zes exemplaren: vier troffen doel; twee anderen werden uit de lucht geschoten.
  • Die vier raketten waren echter voldoende om heel wat schade aan te richten: volgens Oekraïne werden 400 Russische soldaten gedood, 300 anderen liepen verwondingen aan. Rusland zelf houdt het op 63 doden.
  • Oekraïne had de aanval eigenlijk aangekondigd: enkele minuten voor middernacht deelde het Oekraïense leger een filmpje op Twitter, waarop twee HIMARS-systemen te zien zijn, die elk een raket afvuren.

De nasleep: Van het schoolgebouw staat geen muur of pilaar nog recht. Van het aanwezige Russische leger en het meegedragen materieel evenmin.

  • Het mag niet verbazen dat enkele raketten erin slaagden het volledige gebouw in as te leggen: in de kelders werd munitie opgeslagen, die vermoedelijk zelf mee ontplofte bij de aanval. Ook stonden in en rond het gebouw een hoop militaire voertuigen geparkeerd, vermoedelijk volgeladen met munitie.
  • Het was trouwens niet de enige raketaanval die nacht: in Pervomaisk, een stad 30 kilometer ten oosten van Bachmoet, werd een lokaal hoofdkwartier van de privémilitie Wagner Group bestookt. Daarbij kwamen naar verluidt 70 huurlingen om het leven. En toeval of niet: Jevgeni Prigozjin, de eigenaar van de privémilitie, zou een bezoek gepland hebben aan de legerbasis in Makijivka. Althans, dat gerucht gaat de ronde op Russische Telegramkanalen. Hij zou echter last minute zijn plannen hebben gewijzigd.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20