Rusland zegt dat het een “moordpoging” op Poetin heeft verijdeld

De Russische regering heeft bekendgemaakt dat Rusland een drone-aanval op het Kremlin in Moskou heeft verijdeld. Het plaatst de schuld bij Oekraïne.

In het nieuws: Twee drones hebben dinsdagnacht het luchtruim boven Moskou betreden. Ze werden uitgeschakeld en crashten nabij het Kremlin. Bij de aanval vielen geen gewonden.

  • De Russische dictator Vladimir Poetin zelf is ongedeerd. Hij bevond zich op het moment van de aanval niet in het Kremlin. Volgens staatsnieuwsagentschap RIA is de agenda van Poetin niet veranderd en blijft die gewoon doorwerken.
  • “Wij beschouwen deze acties als een geplande terroristische daad en een aanslag op het leven van de president”, aldus de Russische regering.
  • Kort voordat het nieuws bekend werd gemaakt, werd het gebruik van drones in Moskou verboden door de gemeente.
  • De Oekraïense regering heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Rusland heeft alvast laten weten zich te willen vergelden. “We behouden het recht om te reageren zoals wij dat gepast vinden”, klinkt het vanuit het Kremlin.
  • Intussen circuleren op sociale media al beelden van een rookpluim boven het hart van Moskou.

Militaire parade gaat door

Opvallend: De militaire parade van 9 mei in Moskou, waaraan Poetin meedoet, zal voorlopig gewoon doorgaan.

  • Op 9 mei viert Rusland de Dag van de Overwinning, de dag waarop de voormalige Sovjetlanden de overwinning op nazi-Duitsland herdenken. Die dag staat normaal een militaire parade op de agenda, maar veel steden in Rusland hebben die dit jaar geannuleerd omwille van niet-gespecificeerde veiligheidsoverwegingen.
  • De voorbije dagen werden al twee aanvallen uitgevoerd op Russische goederentreinen. Ook werden stroomkabels in Sint-Petersburg opgeblazen. In de Krim, het door Rusland bezette Oekraïense schiereiland, werd een olieterminal aangevallen met een drone.
  • Oekraïne heeft geen van die aanvallen opgeëist. Woordvoerders van de Oekraïense regering vieren dergelijke gebeurtenissen wel regelmatig, en sturen vaak dubbelzinnige uitspraken de wereld in. Een woordvoerder van de Oekraïense regering sprak enkele dagen geleden, na de aanval op de Krim, over een “straf van God” voor Russische aanvallen op burgerdoelwitten.
Meer