Frankrijk vult gat in wapenindustrie op nu Rusland minder exporteert

Nils Duquet, directeur Vlaams Vredesinstituut, licht toe aan Business AM hoe Frankrijk op weg is om de grootste wapenexporteur te worden.



In het nieuws: De globale wapenindustrie bevindt zich voor driekwart in de handen van een vijftal landen.

  • De Verenigde Staten staat garant voor 40 procent van de globale wapenhandel. “Ook Rusland is traditioneel een sterke wapenleverancier. We zien nu al een aantal jaren, versneld door de oorlog in Oekraïne, dat Rusland minder exporteert terwijl Frankrijk net meer exporteert”, licht de directeur toe in een gesprek in The Morning Drive. “Rusland is momenteel bezig met het vooral bevoorraden van de eigen troepen waardoor ze minder exporteren. Anderzijds leggen de westerse landen meer druk op andere landen in de wereld om geen Russische wapens te kopen.”
    • Naast de VS, Frankrijk en Rusland, zijn China, Duitsland en in grote mate ook het Verenigd Koninkrijk de grootste wapenleveranciers.
  • Het gat dat als gevolg daarvan ontstond in de wapenhandel wordt vooral door Frankrijk opgevuld. Het land sluit contracten met bijvoorbeeld India en Egypte en versterk zo de Europese wapenindustrie.
  • “Er zijn veel landen in de wereld met een eigen defensie-industrie, ook België, maar dat zijn vaak landen waar vooral onderdelen worden gemaakt. De grote bedrijven met de grote systemen zitten vooral bij die top vijf landen en zij domineren de leveranties”, vertelt Nils.

Vicieuze cirkel

Wapenhandel: De markt lijkt zichzelf vooral in stand te houden, omdat het werkt als een vicieuze cirkel.

  • “Sinds 9/11 zien we stijgende militaire uitgaven in de wereld en dat gaat gepaard met meer wapenleveranties. Dan zie je vooral dat landen die regionale ambities hebben of landen waar er spanningen zijn in de regio zich makkelijker gaan bewapenen. Met als gevolg dat ook de buurlanden zich onveilig voelen en zich ook moeten gaan bewapenen”, beaamt de directeur. “Zo krijg je een vicieuze cirkel van onveiligheidsgevoelens en wapens, met als gevolg dat de kans op een conflict vergroot.”
  • Daar profiteren enkele landen van, want het gaat om grote financiële middelen en veel geld. Het gaat ook over veiligheid en buitenlands beleid. “Wapenleveranties zijn een instrument, een manier voor wapenexporteurs om bepaalde allianties te kunnen aangaan. Het is ook een instrument voor de importeurs, zij die grote sommen opzijzetten om wapens te kopen. Ze kunnen juist door te kiezen voor het ene of andere land een keuze maken. Dat zien we bijvoorbeeld in India”, duidt hij. “Dat land kocht lang Russische wapens op, maar besliste de laatste jaren om meer te diversifiëren als een geopolitieke doelstelling.”

(fjc)

Meer