Rusland dumpt 119 miljard dollar uit pensioenfonds en zet in op yuan, goud en … euro

Rusland schrapt de Amerikaanse dollar uit zijn Nationaal Welzijnsfonds en schakelt over op euro’s, yuan en goud. Het Kremlin wil zijn blootstelling aan Amerikaanse activa verminderen in het licht van dreigende sancties.

Waarom dit belangrijk is? Dit is de zoveelste kras op het imago van de dollar, nog steeds ’s werelds reservemunt. Elke beslissing waarbij de dollar aan invloed verliest, brengt een hertekening van het geopolitieke landschap dichterbij, met China en Rusland als dominanter partijen. Niettemin is de onttroning van de dollar als ’s werelds valuta-vorst nog niet voor morgen.

  • De overdracht, die betrekking heeft op ongeveer 119 miljard dollar aan liquide middelen, zal plaatsvinden binnen de enorme reserves van de Russische centrale bank. De marktimpact – als die er al is – zou daardoor moeilijk te traceren kunnen zijn, schrijft Bloomberg
  • ‘We kunnen deze verandering vrij snel doorvoeren, binnen een maand,’ vertelde minister van Financiën Anton Siluanov op het internationaal economisch forum van St. Petersburg. ‘Dit is iets technisch.’
  • De dollar daalde in waarde en de roebel bereikte de hoogste koers van de dag door het nieuws.

Fonds

  • Het Nationaal Welzijnsfonds (NWF) is een deel van het vermogen van de federale begroting. 
  • Het fonds houdt spaartegoeden aan uit de Russische olie-inkomsten boven een limietprijs en wordt gebruikt om tekorten te helpen compenseren wanneer de markt onder dat niveau zakt.
  • De belangrijkste taken van het fonds zijn het medefinancieren van het vrijwillig pensioensparen van de Russische burgers en het in evenwicht brengen van de begroting van het pensioenfonds van de Russische Federatie.
  • Het fonds houdt momenteel 35 procent van zijn liquide middelen aan in dollars, ter waarde van ongeveer 41,5 miljard dollar, met eenzelfde bedrag in euro’s en de rest verdeeld over yuan, goud, yen en pond.
  • Na de bijstelling zullen de activa van het fonds voor 40 procent in euro, voor 30 procent in yuan, voor 20 procent in goud en voor 5 procent elk in yen en pond worden aangehouden, aldus Siluanov.
  • Samen met de illiquide activa hebben de reserves een totale waarde van 185,9 miljard dollar. Aangezien de economie zich sneller herstelt dan verwacht, zal het begrotingstekort dit jaar 1 procent van het bruto binnenlands product bedragen, voorspelt Siluanov. Minder dan de aanvankelijk geplande 2,4 procent.

Schatkistpapier

‘Er zullen niet direct gevolgen zijn voor de markt,’ liet valutastrateeg Jordan Rochester optekenen door Bloomberg. De markt zou wel beïnvloed kunnen worden als de centrale bank haar resterende posities in Amerikaans schatkistpapier verkoopt, voegde hij eraan toe.

Het blijkt dus vooral een symbooldossier voor Poetin, die op 16 juni voor het eerst zijn Amerikaanse ambtgenoot, Joe Biden, ontmoet. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20