Russische begrotingsoverschot vervierdubbeld in november door hoge energieprijzen

Het begrotingsoverschot van de Russische regering is vorige maand vervierdubbeld tegenover de periode januari tot oktober.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, probeert het Westen er alles aan te doen om de Russische schatkist uit te putten. Maar omdat veel landen in Europa sterk afhankelijk zijn van Russische fossiele brandstoffen, bleek dat tot nu toe behoorlijk moeilijk.

De essentie: Het Russische ministerie van Financiën publiceerde de cijfers maandag.

  • Het overschot is in november gestegen naar zo’n 557 miljard roebels, omgerekend zo’n 9 miljard euro. Tijdens de eerste tien maanden van het jaar bedroeg dat zo’n 128,4 miljard roebels.
  • De verbeterde financiële situatie van de Russische overheid is grotendeels te denken aan dividenden en een belasting op overwinsten gemaakt door staatsenergiereus Gazprom.
  • Gazprom exporteerde dit jaar minder gas en olie dan normaal, een gevolg van westerse sancties. Maar door de gestegen energieprijzen boekte het desalniettemin hoge winsten. Rusland besloot om daar een eenmalige belasting op te heffen.
  • Ook betaalde Gazprom voor het eerst in de geschiedenis dividenden uit aan aandeelhouders. Het energieconglomeraat is grotendeels in handen van de Russische overheid.

Het recessiespook

Maar: Toch loopt het niet van een leien dakje in Rusland.

  • Hoewel de overheid een begrotingsoverschot kan optekenen, gaat het een stuk minder goed met de Russische economie
  • onder andere een grote reeks sancties, een exit van grote internationale bedrijven, een beperktere mogelijkheid om essentiële zaken te importeren en een vluchtende bevolking is de Russische economische motor beginnen sputteren.
  • Het is nu geen kwestie meer of het land zich in een recessie bevindt, maar hoe zwaar die is. Om de gevolgen daarvan te beperken, moet de overheid steunmaatregelen bieden.
  • Intussen lijkt het er steeds meer op dat de oorlog in Oekraïne onwinbaar is voor dictator Vladimir Poetin en zijn onderknuppels. Het Russische leger had de voorbije maanden te kampen met een paar zware nederlagen, waarbij het grote stukken Oekraïens grondgebied moest opgeven. 
  • Intussen probeert Rusland druk te zetten op het land door kritieke infrastructuur aan te vallen, maar het idee dat Rusland Oekraïne aan sneltempo zou veroveren, het oorspronkelijke plan van Poetin, is al lang onmogelijk gebleken. Intussen blijft het Kremlin maar tevergeefs geld pompen in de oorlogsmachine.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20