Begint Poetins mobilisatiecampagne de Russische economie te schaden? Volgens zijn eigen centrale bank wel

De beslissing van de Russische dictator Vladimir Poetin om 300.000 mensen te mobiliseren om te vechten in Oekraïne, begint zijn tol te eisen, menen economen van de Russische centrale bank.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, probeert het Westen ervoor te zorgen dat de Russische economie krimpt. Dat moet er immers toe leiden dat het minder middelen kan inzetten om zijn buurland het leven zuur te maken. Maar westerse sancties hebben tot nu toe nog maar een beperkte impact gehad. Nu begint het er echter op te lijken dat Poetin zichzelf in de voet schoot, toen hij in september een gedeeltelijke mobilisatie aankondigde.

De essentie: Economen van de Russische centrale bank hebben gewaarschuwd dat de economie van het land een impact begint te ondervinden van de mobilisatie. 

  • De beslissing zou ervoor hebben gezorgd dat zowel het consumentenvertrouwen als de zakelijke activiteiten in het land klappen moesten incasseren.

  • Door de mobilisatie is een al bestaand arbeidstekort bovendien verergerd. Honderdduizenden Russen die in aanmerking kwamen voor de mobilisatie, vluchtten bovendien naar buurlanden.

  • Volgens de bankiers zullen de gevolgen nog maandenlang voelbaar zijn. Dat lieten zij weten in een rapport dat woensdag werd gepubliceerd.

  • “De verandering in het consumentenvertrouwen te midden van de groeiende onzekerheid kan het herstel van de consumptie aan het begin van het vierde kwartaal tijdelijk afremmen”, staat te lezen in het rapport.

Sancties zullen voelbaarder worden

  • Bovendien zal de exodus van een groot aantal buitenlandse bedrijven een negatieve impact hebben op de Russische economie. Onder andere de inflatie zal er mogelijk door stijgen, wegens een tekort aan belangrijke consumentenproducten.

  • Een korrel zout: het document werd opgesteld door de onderzoeksafdeling van de centrale bank. Dat betekent niet meteen dat dit het officiële standpunt van de instelling zelf is.

  • De centrale bank zal volgende week de officiële prognose voor de economische situatie van het land bekendmaken.

(bg)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20