Rusland beboet Google met 3 miljoen roebel omdat het “verboden inhoud” niet verwijdert

Een rechtbank in Moskou heeft Alphabets Google maandag een boete van 3 miljoen roebel (circa 35.000 euro) opgelegd. Rusland deed dat omdat Google “weigert illegale inhoud te verwijderen”. Vermoedelijk is het geschil onderdeel van een breed conflict tussen Rusland en de Amerikaanse techgigant.

Rusland dreigde in oktober Google te beboeten met een percentage van zijn jaarlijkse Russische omzet omdat het bedrijf herhaaldelijk zou hebben nagelaten nalaten verboden inhoud uit YouTube en zijn zoekmachine te verwijderen. Het is Moskou’s sterkste maatregel tot nu toe om buitenlandse techbedrijven aan banden te leggen.

Marco Pancini, directeur van YouTube voor de interactie met de overheidsinstanties in EMEA, zei in een blogbericht in oktober dat Google alle opgelegde boetes op tijd had betaald. Bovendien voldeed Google voor 96,2 procent aan verzoeken om inhoud te verwijderen in 2020, zei Pancini.

Vertragen

In de eerste helft van dit jaar verwijderde het bedrijf meer dan 489.000 video’s, maar volgens Rusland bleef er nog te veel verboden inhoud beschikbaar.

Rusland heeft dit jaar verschillende kleine boetes uitgedeeld aan Amerikaanse techbedrijven. Staatscommunicatieregulator Roskomnadzor heeft Twitter sinds maart laten vertragen.

Berichten op de app laden nu ongelofelijk traag, waardoor het heel frustrerend wordt om Twitter nog langer te blijven gebruiken. Dergelijk verzoek is ook ingediend voor YouTube, maar bleef voorlopig onbeantwoord.

Roskomnadzor liet weten aan Reuters dat het de vertragende beperkingen op mobiele apparaten pas zal opheffen als alle illegale content is verwijderd.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20