Google buigt voor Poetin en start censuur in Rusland

Het internetbedrijf Google censureert zijn Russische zoekmachine. Het Amerikaanse concern weigerde lange tijd aan de eisen tot censuur in Rusland tegemoet te komen. Nu heeft Google toch toegegeven. Dat hebben verscheidene Russische media gemeld. De Russische autoriteiten hadden Google eerder een boete opgelegd omdat de onderneming de officiële richtlijnen bleef negeren.

Volgens waarnemers zullen Facebook en Twitter het volgende doelwit worden van de Russische autoriteiten. Ook die websites hebben al herhaaldelijk inbreuken gepleegd tegen de Russische online regelgeving.

Mediaregulator

Google zou zich akkoord hebben verklaard om de digitale richtlijnen te volgen die Rusland twee jaar geleden uitvaardigde. Die wetgeving bepaalde dat zoekmachines niet langer links mogen verstrekken naar websites die op de zwarte lijst van de Russische overheid staan. Google zou bij de censuur samenwerken met de Russische mediaregulator Roskomnadzor.

Die instantie is onder meer verantwoordelijk voor de strijd tegen de online verspreiding van kinderpornografie en drugsverkoop. Roskomnadzor blokkeert tevens websites rond het zelfmoordfenomeen. Roskomnadzor heeft volgens Alexander Zharov, hoofd van de instelling, met Google een constructieve dialoog opgebouwd.

Critici waarschuwen echter dat Roskomnadzor een spreekbuis is voor de Russische regering. Zij noemen Roskomadzor, die in principe een onafhankelijk instituut zou moeten zijn, een instrument van staatscensuur. De instelling bleek eerder al de toegang tot corruptieonderzoek tegen een aantal Russische ministers te hebben geblokkeerd.

Ook het corruptieonderzoek van oppositiepoliticus Alexei Navalny werd door Roskomnadzor geblokkeerd. Vorig jaar had Google in Rusland nog een boete gekregen van 7.500 dollar omdat het bedrijf de Russische digitale wetgeving niet zou hebben gevolgd.

Motieven

Volgens lokale bronnen zou Google al 70 procent van de gecontesteerde content uit zijn Russische zoekmachine hebben verwijderd. Uit een transparantie-rapport van Google blijkt dat de Russische autoriteiten vorig jaar 175 verzoeken hebben ingediend om specifieke websites te laten verwijderen. Rusland vertegenwoordigde vorig jaar ook 75 procent van de totale wereldwijde verzoeken om content te verwijderen.

Volgens de overeenkomst zou Roskomnador dagelijks aan Google een update over de verboden bronnen bezorgen. Google zou daarbij wel de begeleidende motieven evalueren die de Russische autoriteiten naar voor brengen om zoekresultaten te laten verwijderen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20