Particulier vastgoed gaat dezer dagen verrassend vlot van de hand, zeggen Vlaamse immokantoren. De kandidaat-kopers voelen zich opgejaagd en zetten sneller hun handtekening dan voor de coronacrisis. Ook huurders beslissen snel.
Sinds 11 mei zijn plaatsbezoeken weer mogelijk, nadat de vastgoedmarkt acht weken stillag door de lockdown. Grote spelers als vastgoedgroep Dewaele zagen in de eerste week na de heropstart het aantal verkopen en verhuren zowat verdubbelen tegenover een normale week. Ook bij de kleine immokantoren draait de business op volle toeren, bevestigt de Confederatie van Immoberoepen (CIB) Vlaanderen. Dit zijn de belangrijkste tendenzen.
1. Concurrentie onder kopers en huurders leidt tot razendsnelle beslissingen
Door de verplichte coronapauze ontstonden wekenlange wachtlijsten voor plaatsbezoeken. Omdat ze weten dat er na hen nog een heleboel andere belangstellenden volgen, voelen de kandidaat-kopers en -huurders zich opgejaagd. ‘De mensen hakken sneller de knoop door. Vermoedelijk is dit slechts een tijdelijk fenomeen’, zegt Kristophe Thijs, directeur communicatie van CIB Vlaanderen. ‘We zullen moeten afwachten of we ook op langere termijn een stijging van het aantal transacties gaan zien.’ Economen voorspelden eerder lichte prijsdalingen op de Belgische immomarkt, door de gedaalde koopkracht en de sombere tewerkstellingsvooruitzichten.
2. Meer beslissingen op eigen houtje
De snellere beslissingen houden ook verband met de coronamaatregelen. Voor jonge kopers is het klassieke tweede bezoek samen met de ouders er niet meer bij. Volgens de richtlijnen van de immosector wordt het aantal deelnemers tot een plaatsbezoek beperkt tot 2 personen. Ook andere gewoonten verdwijnen noodgedwongen. ‘Wat kandidaten vroeger altijd deden, is het toilet doorspoelen, om te zien of het werkt. Dat valt nu weg’, zegt Thijs. Deelnemers aan een plaatsbezoek mogen geen deuren of voorwerpen aanraken.
3. Duurder vastgoed in trek, net als garageboxen
De economische geschiedenis leert dat sommige beleggers in crisistijd zich op vastgoedinvesteringen richten. Dat heeft twee redenen: de onzekerheid op de beurzen en de lage rente, die hypothecair krediet goedkoop maakt en vastrentend papier minder aantrekkelijk. Ook nu stelt de immosector een grote appetijt bij beleggers vast. Ze laten vooral hun oog vallen op duurder en makkelijk doorverkoopbaar vastgoed, zoals goedgelegen tweede verblijven aan de kust. Maar ook garageboxen gaan als vastgoedbelegging vlot van de hand.
4. Doorbraak digitale contracten
Een puur virtueel bezoek blijft een rariteit. Slechts in heel uitzonderlijke gevallen wordt een aankoop gedaan puur op basis van foto’s en video en zonder plaatsbezoek. Maar waar de coronacrisis wel tot een versnelde digitalisering heeft geleid, is bij de ondertekening van contracten. Huurovereenkomsten, opties en compromissen worden nu massaal digitaal ondertekend, bevestigt CIB Vlaanderen.
Lees ook: