Roy Van Krimpen (Binance): ‘Regulatie is essentieel om echte groei te doen losbarsten’

Geschreven met branded content van Binance

De grootste cryptobeurs ter wereld, Binance leidt vandaag in de Benelux een eerder teruggetrokken bestaan maar achter de schermen ondersteunt ze volop de verdere ontwikkeling van het ecosysteem. Regulering hoort daar ook bij. Roy Van Krimpen, hoofd Benelux bij Binance, is ideaal geplaatst om ons meer duidelijkheid te verschaffen over de activiteiten van de groep, vandaar dat we met hem aan tafel gingen zitten.

De cryptomarkt heeft het vandaag moeilijk. Hoe kijkt u naar die forse koersdalingen? 

Roy Van Krimpen: Die moeilijke marktomgeving moeten we eerst en vooral in een bepaald perspectief plaatsen. Sinds de top van de markt is de totale marktkapitalisatie inderdaad met 70% gedaald maar in vergelijking met 4 jaar geleden ligt ze vandaag nog altijd vele malen hoger (zie grafiek hieronder). Er was veel speculatie in de markt en dit is door de recente daling fors teruggevallen. We kunnen er evenwel niet naast kijken dat de voorbije jaren er een astronomische groei in de cryptowereld is neergezet. En de innovatie gaat ondertussen tegen een snel tempo door: het aantal bedrijven en mensen dat zich vandaag met crypto bezighoudt is groter dan ooit, net als het aantal toepassingen dat wordt gebruikt en gecreëerd. In de berenmarkt moet je bouwen en dat zijn we ook aan het doen want tegen de volgende bullmarkt moet je klaar zijn. Onze focus ligt nu volop op innovatie en het investeren in projecten met een sterk businessmodel.

Kunt u de strategie van Binance in grote lijnen toelichten?

Roy Van Krimpen: Onze strategie bestaat uit drie grote blokken. Ten eerste willen we overal aan de regulatie voldoen en er mee voor zorgen dat de hele industrie veiliger en stabieler wordt gemaakt. Ten tweede zetten we enorm in op educatie en opleiding. Onze doelstelling is geïnteresseerden en beleggers zo goed mogelijk te informeren zodat ze begrijpen hoe de cryptowereld werkt. Ten derde willen we het gebruik van crypto bevorderen door te innoveren en met meer producten en toepassingen naar buiten te komen die nog veiliger en sneller werken. 

Hoe kijkt u naar het Europees wetgevend kader en welke stappen onderneemt u? 

Roy Van Krimpen: Op langere termijn zijn we op zoek naar een volledige goedkeuring en willen we een veiliger ecosysteem. We staan dan ook ten volle achter Mica, de nieuwe Europese regelgeving voor cryptobedrijven die er staat aan te komen. We geloven dat het de industrie zal veiliger maken en dat is nodig want er zijn nu eenmaal risico’s aan het beleggen in cryptomunten verbonden. Vandaag zien we enorme verschillen van visie en wetgeving binnen de Europese Unie en op de verschillende markten. Maar met Mica zal de EU met één visie naar buiten komen. Eenmaal Mica er is, zullen we een licentie aanvragen en kunnen we overal in de EU onze diensten aanbieden. Pas dan kunnen we ons groeimodel volledig op de markt loslaten.

Hoe is uw relatie eigenlijk met de toezichthouders?

Roy Van Krimpen: We stellen vast dat toezichthouders hun oog op de cryptomarkt hebben laten vallen. Dat is de belangrijkste ontwikkeling en voor alle duidelijkheid: Binance wil altijd aan alle verplichtingen voldoen. We stellen echter vast dat de toezichthouders op dezelfde manier toezicht houden zoals ze altijd, zoals bij banken, hebben gedaan. De cryptoindustrie is echter nieuw en op tech gebaseerd. We zijn dan ook van mening dat toezichthouders rond bepaalde innovaties een extra woordje uitleg kan gebruiken. We proberen hen zo veel mogelijk te adviseren. Verschillende toezichthouders waren tevreden met onze inbreng en dit verloopt altijd op een constructieve manier in een private setting. Het is natuurlijk aan de toezichthouder zelf om met onze inbreng te doen wat ze willen.

 Gaat u ervan uit dat crypto de komende jaren meer mainstream wordt?

Roy Van Krimpen: Absoluut, de komende regulering zal het voor beleggers aan de retailkant veiliger maken en daardoor zullen er meer kleine beleggers de stap zetten. Ook bedrijven wachten op toezichthouders om meer duidelijkheid te scheppen zodat ze in alle sereniteit de stap kunnen zetten. Hetzelfde geldt voor internationale banken die momenteel nog terughoudend zijn. Eenmaal die goedkeuring er is, staan ze klaar om innovatieve producten in de markt te zetten. Daarnaast verwachten we ook dat de blockchaintechnologie een enorme boost zal krijgen eens de wetgeving concretere vormen heeft aangenomen. De digitale identiteitskaart zou bijvoorbeeld voor een flinke sprong voorwaarts kunnen zorgen.

Hoe kijkt de banksector naar het cryptogebeuren volgens u?

Roy Van Krimpen: Er is een groot verschil tussen de werkelijke intentie van de banken en wat ze publiekelijk tonen. We zien vandaag veel investeringen van banken in blockchaingerelateerde bedrijven. Daarmee lopen ze vandaag niet te koop en dat nieuws komt vandaag niet op de voorpagina’s van kranten of website. Maar zoals ik al zei, moet er eerst regulatie komen vooral ze de blockchainindustrie serieus zullen nemen. Tekenend is alvast dat op gespecialiseerde cryptobeurzen steeds meer traditionele spelers present tekenen en er hun interesse in nieuwe trends volmondig tot uiting brengen.

Welke producten biedt Binance vandaag aan?

Roy Van Krimpen: We bieden uiteenlopende producten en diensten aan en de grootste tak is Binance Exchange: ons handelsplatform om munten op te verhandelen. Daarnaast hebben we Binance Pay, dat webshops kunnen integreren, waardoor mensen met crypto kunnen betalen. Ook de Binance Card zit in ons assortiment. Dat is eigenlijk een Visa debetkaart die de mogelijkheid biedt om in euro of andere munten te betalen met de crytomunten die u op de kaart hebt staan. Zo komen er steeds meer toepassingen in de dagelijkse samenleving.

U had het ook over de educatie van beleggers. 

Roy Van Krimpen: Inderdaad, via onze Binance Academy bieden we beleggers heel wat mogelijkheden. Zo zijn er onder meer 800 artikels terug te vinden, aangevuld met talloze lessen en onderzoeksrapporten van onze researchteams. Dat is echter niet alles. We creëren op regelmatige basis content die we delen op sociale media en organiseren ook regelmatige evenementen waar al onze klanten op welkom zijn en meer specifieke events die enkel voor een bepaald publiek zijn zoals voor houders van fan-tokens. Onze Binance Blockchain week, waar we 5000 mensen op verwachten, is dan weer gericht op professionelen. 

Welke plannen hebt u in België?

Roy Van Krimpen: We gaan ons niet fysiek vestigen in België maar we bieden onze diensten wel over de grenzen heen aan. Mochten we ons ooit met een kantoor in België vestigen dan gaan we de FSMA benaderen, dat hebben we met de waakhond afgesproken en dan gaan we ons registreren als lokaal bedrijf. Ondertussen ondersteunen en begeleiden we wel onze Belgische klanten. Uiteindelijk bieden we een veilig en gebruiksvriendelijk platform aan en dat is de boodschap die we in België willen verspreiden. Onze doelstelling is om steeds dichter bij de lokale markt te komen: om te globaliseren moeten we lokaliseren want elke lokale markt is anders.

Om af te ronden, willen we graag van u als Nederlander weten wat het verschil tussen de Nederlandse en Belgische cryptowereld?

Roy Van Krimpen: In Nederland is er een breder uitgebouwd ecosysteem. Er zijn heel wat fintech bedrijven en tradingplatformen terwijl er veel venture kapitaal voor de cryptoindustrie voorhanden is. In België zijn er slechts een handjevol spelers maar we hebben contact met hen allemaal en staan vooraan in de rij om met hen samen te werken.  

Meer