Rousseau gaat ook in quarantaine, formatie gaat digitaal verder

Preformateur Conner Rousseau (sp.a) gaat eveneens in afzondering, nadat dinsdag bekend raakte dat zijn collega Egbert Lachaert (Open Vld) besmet is met Covid-19. De sp.a-voorzitter was dat initieel niet van plan, omdat hij negatief testte op het virus.

Volgend op het nieuws over de besmetting van Lachaert liet Rousseau weten dat hij ‘net negatief getest was’ en zich opnieuw zou laten testen over twee dagen. ‘In tussentijd kan ik mijn werk voortzetten, met alle voorzorgen. Ook de andere voorzitters laten zich testen. We werken verder met iedereen die negatief test’, stelde hij. Onder meer Joachim Coens (CD&V) en Meyrem Almaci (Groen) lieten zich meteen testen.

Alleen interpreteerde Rousseau zo de coronaregels op een vrije manier. Volgens de richtlijnen van Sciensano moet de sp.a-voorzitter in quarantaine gaan voor twee weken, omdat hij een ‘hoogrisicocontact’ had met Lachaert. Dat geldt eigenlijk ook voor de andere aanwezige partijvoorzitters. ‘Mensen die op vergaderingen aanwezig waren, maar afstand hielden of een mondmasker droegen, moeten misschien niet in quarantaine, maar het is aan de gezondheidsinspecteur om die afweging te maken’, stelt viroloog Steven Van Gucht aan VRT NWS en Het Nieuwsblad.

Digitale formatie

Ook de aangekondigde test over twee dagen komt te vroeg voor Rousseau. ‘In principe moet de tweede test op de negende dag van de quarantaineperiode volgen. Als die opnieuw negatief is, kan de afzondering ingekort worden’, gaat Van Gucht verder.

Uiteindelijk liet Conner Rousseau in een videoboodschap en op Instagram weten dat hijzelf eveneens in quarantaine gaat en de formatie volledig via digitale kanalen voortgezet wordt. ‘We willen vooruit met het land en tegelijk willen we geen risico’s nemen. Daarom werken we keihard verder, maar op afstand via videocall’, besloot kingconnah.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20